Torgus nähtud kiskja päästab valla (2)

Hiljuti teovõimetuse äärel kõõlunud Torgu vallavolikogu saab endale täiendust üllatusliikme näol, selgus täna, kui Naela toimetusse saabus tunnustatud äärealade spetsialisti Eila Maale kiri.

Nimelt teatab Maale, et vallavolikogu seitsmendaks liikmeks valitakse hiljuti Torgus nähtud haruldane kiskja aff, kelle retkedest kirjutab kohalik päevaleht ning kelle hirmus on kõik jahimehed selleks hooajaks jahi lõpetanud.

“Meil Torgus ei ole pikk pink, nagu rahvastepallis tavatsetakse öelda,” märgib hiljuti meeltesegaduses kohalikku perifeeriasse elama kolinud Eila Maale. “Aff oleks meie probleemile ideaalne lahendus. Nüüd on vaid mure, kuidas ta kätte saada.”

Kohalike jahimeeste andmeil on affi viimati nähtud Mõntu pargi iidse tamme otsas, kus ta jahib kohalikku külmhoonet teenindavaid rekkamehi. Seal on teda istumas näinud ka Maale, kes lisaks on affi kohanud vallamaja akna taga varbaküüsi närimas.

Kuigi ajakirjandus väidab, et affil on komme oma ohvril pea otsast ära hammustada ja see ära süüa, väidab Maale, et see jutt on alusetu laim. “Aff on vägagi leebe. Ta haarab liikuvast autost rekkajuhi ning lihtsalt hoiab teda oma kaisus ning otsib pikalt sõidus olnud meeste peast kirpe.

Tähelepanuväärne on see, et samas ümiseb ta kuulsat viisi “Ma armastan luuserit” kollektiivi Best B4 repertuaarist.” Maale kinnitusel kõlab see sügiseselt rõskes Mõntu pargis maagiliselt. “Olen isegi pärast tööd läinud puu alla istuma ja kuulama, see on imekaunis,” kirjutab Eila Maale.

Kuna aff on leebe ja eriti rääkida ei oska, siis otsustatigi, et elukast saab kohaliku volikogu seni puudu olnud liige. “Meil on kombeks, et volikogu lihtliikmed eriti sõna ei võta, seega on aff ideaalne kandidaat,” on Maale uue leiu üle õnnelik.

Samas võib tekkida probleem sellest, et aff ei ole kohalik elanik, kuid Maale pareerib ka selle küsimuse: “See paar paberit ja allkirja, selle ajavad vajalikud asjamehed korda.”

Millise erakonna ridadesse aff kuuluma hakkab, sellelt Maale saladuskatet kergitada ei taha. Siiski annab ta vihje, et neil on kombeks pigem üks partei korraga ning lahendust tuleb otsida sellest, et väidetavalt olevat affi lemmiktoit ristik. Naela toimetus oma liigkõrge IQ tasemega vastust küsimusele siiski leida ei osanud.

Paljusid huvitab ka küsimus, kuidas aff üldse Sõrve otsa sattus. Tuntud ristsõnaärimees ja affide hinge- ning hügieenispetsialist prof Kosmos teab vastust sellele küsimusele.

“Minu arvates on siin tegelikult ainult üks võimalus. Nimelt on affi näol tegemist teada-tuntud Ruhnu karuga. On ju Ruhnu karu pärit Lätist, kus teadagi on kõik isendid veidi teistsugused. Võtame kas või selle kuuevarbalisuse näite,” lahkab Kosmos probleemi, nagu tükeldaks lihunik värsket siga.

Kosmose sõnul nimetati affi Ruhnus karuks, kuna sealsel saarel on tugevad Läti mõjud. “Meie siin oleme pigem Rootsi mõjusfääris, seega on meil selle isendi nimetus aff,” selgitab ta, lisades, et Torgu rootsipärasusele viitab ka valla Rootsi lipuvärvides kujundatud vapp, mis teadaolevalt on välja mõeldud ühe rootsitorgulase poolt.

Kosmose arvates ei ole ka selles midagi imelikku, et kohaliku otsustuskogu liikmeks saab aff. “Ega häda ei anna häbeneda,” kiidab Kosmos Eila Maalet, kes sihukese idee peale tuli.

Torgu vallale oponeerib siiski igipõline skeptik, pessimist ja kitsekasvataja Tiit Törkmeel, kelle arvates ei saa loomast volikoguliiget. “Kujutage ette, kui Kuressaare linnavolikogus istuksid näiteks kitsed,” vahutas Törkmeel vihast.
Törkmeele arvamusele vaidleb omakorda vastu Kuressaares elav H. L. Kardinal, kelle sõnul on ääremaa teinud suure sammu õige valitsemisviisi poole. “Ning Törkmeel andis mulle just väga hea idee,” märgib H. L. kardinal salapäraselt.

Einar S. Pett
Naela zoo-poliitikatoimetus

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)