Rändur Hanso suundub Hiinasse diplomaadiks (3)

Rändur Hanso suundub Hiinasse diplomaadiks

 

Saarlasest rändur, Uhhuduuri matkade üks eestvedajaid, ja praegune rahandusministri nõunik Hannes Hanso (37) asub uuest aastast tööle diplomaadina Hiinas.

Euroopa Komisjoni delegatsiooni liikmena Hiinas toimuvaid poliitilisi arenguid jälgima ja nendele reageerimisega tegelema hakkav Hanso rääkis Oma Saarele, mis teda Hiinas ees ootab ja millised on mehe tulevikuplaanid.

Milline amet teid Hiinas ees ootab?
Läbisin konkursside kadalipu ja mulle on tehtud pakkumine Euroopa Komisjoni delegatsioonis (asukohaga Pekingis) poliitikadiplomaadina töötamiseks.

Ega see kerge töö olema saa. EL-i ja Hiina vahel on laiaulatuslikud kaubandus- ja majandussuhted, kuid poliitika valdkond on see, kus tuleb arutada ka Hiina valitsuse jaoks ebameeldivaid teemasid.

Ka teiste teemadega – nagu näiteks Hiina sise- ja välispoliitika – on Euroopal aeg-ajalt probleeme. Minu töö saab olema ka nende arengute jälgimine ja neile reageerimine.

Tegu on Euroopa Komisjoni ühe suurema ja olulisema välisesindusega, kus tegemist on väga palju. Ja valida on neil ka sadade kandidaatide seast.

Kas võtsite pakkumise vastu kohe – olete ju varemgi sealkandis pikemalt olnud? On see n-ö vana armastus?
Ennekõike on minu armastus ikka Saaremaa. Aga see ei välista Hiina-armastust. Eks ta nii välja kukub jah, et mul on selle riigiga mingi pikemaajalisem suhe tekkinud. Olen ju ka Londoni ülikoolis bakalaureusekraadi ja hiljem magistrikraadi omandades Hiina sise- ja välispoliitika teemadega pikalt tegelenud. Pluss veel seal kohapeal pea kolm aastat õppinud või ringi rännanud.

Ka oma eelmisel töökohal kaitseministeeriumis tegelesin Hiina temaatikaga. Sellise pakkumise saamine ei ole kunagi otsus, mida saab teha hetke-emotsiooni ajel ehk kohe. Avalduse tegin vist juba aprillis, siis järgnes pikk paberite täitmine, seejärel filtreeris meie välisministeerium kandidaate, keda Brüsselisse saata. Alles novembri alguses teatati Brüsselist, et nad pakuvad mulle Pekingis kohta.

Plaanin oma tuleviku suure tõenäosusega siduda Eesti poliitikaga – seega on see hea võimalus enne järgmisi valimisi paar aastat välismaal ära käia.

Kui kaua lähetus kestab?
Lähetuse pikkus on 1+1 aastat. Mulle see sobib hästi, kuna uut riigikogu valitakse 2011. aastal. Kui kenad inimesed Saaremaalt peaksid selle aja jooksul Pekingisse sattuma, siis võtke ühendust. Koduinimesi on kaugel maal ikka tore näha.

Mis saab Uhhuduuri rattamatkadest, kas nüüd saate matkakaaslastega poolel teel kokku, et kuhugi rännata?
Uhhuduuri jätkumine on kindel kui aamen kirikus. Algselt oli plaan 2010 jälle startida. Eks nüüd pean reisikaaslastega aru pidama ja midagi välja mõtlema. Mida aastaid edasi, seda raskemaks läheb sobiva aja leidmine.

Alustame Iraani pealinnast Teheranist, sõidame läbi Araabia Ühendemiraatide, siis läbi Omaani ja Jeemeni. Lõpetada tahaks järgmise matka Etioopia pealinnas Addis Abebas. Seega me poolel teel kohtuda ei saa, peame ikka kõik koos Tallinnast alustama.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)