Endla Tuutma avas juubeli puhul pastellmaalide näituse

Endla Tuutma avas juubeli puhul pastellmaalide näituse

JUUBILAR JA TEMA RANNATÜDRUK: Endla Tuutma näituse avamisel. Taamal tema “Rannatüdruk” ja meri.

Reedest võib Kuressaare Raegaleriis vaadata Saaremaa kunstniku Endla Tuutma pastellmaalide näitust. Väljapanek avati kunstniku 60. sünnipäeva puhul ja kannab üldnimetust “Sõrmede vahelt pudenenud hetked”.

“Blond naine”, “Naaber”, “Nõutu vaataja”, “X-hetk”, “Naine pliiatsiga”, “Rannatüdruk” on vaid mõned tööd, mis Endla Tuutmal viimase 3–4 aasta jooksul valminud ning mida nüüd Raegaleriis vaadata saab.

Ligi 30 tööd, millest enamik naelutab vaataja endasse – esimeses saalis on enam maastikke, teises rohkem inimesi. Ja need inimesed, keda kunstnik siiani eriti näidanud ei ole, on ühtpidi võluvad, kuid teisalt jälle natuke nukrad ja maised. Nad räägivad. Oma lugu.

Võib-olla oli näituse avamisel õigus linnapea Urve Tiidusel, et Endla Tuutmal on uus loominguline periood, sest ta on hakanud vastakaid värve kasutama. Igal juhul tasub Raegaleriisse Kuressaare linnakunstniku ametit pidava Endla Tuutma isikunäitust kaema minna.

Tegelikult tunneme Endla Tuutmat just tema igapäevaameti järgi, sest linnakunstnikuga puutuvad kokku nii need firmad, kes soovivad reklaami üles panna, kui majaomanikud, kel tarvis majale värvi-kaarti saada. Võib-olla aga paljud ei tea, et uus Kuressaare linna vapp on linna esimese suure pitsati jäljendi alusel Endla Tuutma joonistatud ning et tema kätetöö on ka Kuressaare teatri tuulelipp.

“Kindlasti paljud inimesed teavad, mida tuleb teha, kuid Endla Tuutma on üks neist, kes teab, kuidas teha,” iseloomustas linnakunstnikku näituse avamisel volikogu aseesimees Enn Rettau.

Raegalerii perenaine Lii Pihl märkis aga, et kui kõik sõbrad ja kolleegid teavad Endlat rohkem Tutuna, siis tegelikult tähendab tutu baleriinide kohevat kleiti.

Endla Tuutma on sündinud Läänemaal, ta on lõpetanud Tartu kunstikooli dekooriosakonna ja kunstiülikooli metallikunstnikuna. Ta on töötanud Saaremaa peakunstnikuna ning viimased 10 aastat olnud linnakunstnik.

Tema töid on eksponeeritud Lätis, Taanis, Soomes, Rootsis ja Saksamaal. Pastellmaale on ta teinud 20 aastat.
Näitus Raegaleriis jääb avatuks 14. jaanuarini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 155 korda, sh täna 1)