Eestimaa jõulutaadid said kokku Saaremaal (3)

Eestimaa jõulutaadid said kokku Saaremaal

JÕULUAEG ON KÄES: Jõuluvanad pidasid eile Kuressaare raekojas aru tööasjade üle ning tervitasid esimese advendiküünla süütamist püsti seistes.

Nädalavahetusel Saaremaal peetud ülemaaline jõuluvanade konverents tõi mere tagant kohale jõulutaate küll Läänemaalt ja Pärnust, Jõhvist ja Rakverest. Külalisena oli kohal üks rajatagune jõuluvana – Lars-Erik Rootsimaalt Uppsalast.

Ehkki lumi oli jõuluvanade traditsioonilise suurkokkusaamise ajaks ära sulanud ning seepärast taadid neile omaseid sõiduvahendeid, saane kasutada ei saanud, võis Kuressaare kesklinnas laupäeva õhtul kohata igat masti autosid, peamiselt punaseid, mille roolikeerajadki kandsid punaseid mütse ja soliidseid valgeid habemeid.

Kui siiani on jõuluvanad oma konverentsi esimese advendi aegu pidanud Pärnus, siis seekord otsustati tulla Saaremaale. Eilsel Kuressaare raekojas toimunud pressikonverentsil süütasid jõulutaadid esimese advendiküünla ning pidasid aru tööasjade üle. Ja võtsid vastu mõned väga olulised otsused.

Esimesena leidsid nad, et on vajalik luua üks korralik, suure tähega jõuluvanade ühendus, koos oma seaduspäraste dokumentidega nagu põhikiri ja muu selline. Taadid tervitasid otsust “ohoo!” hüüdega ning tõstsid jaatuse märgiks kepid püsti.

Jõuluvana Aare aga, kes sõidab saaniga taevalaotustes ja on näinud Eestimaa räämas nurgataguseid, soovitas vastu võtta avaldus, et kui jõuluvana tänavu peredesse läheb, tuletaks ta kõigile meelde, kui oluline on oma kodukoht korras hoida ning prügi prügikasti visata, “siis ei ole vaja korraldada “Teeme ära!” taolisi aktsioone”.

“Nägin Auriga kaubanduskeskuses sellist pilti, kus üks ema, kelle lapsele andsin kommi, viskas selle paberi lihtsalt maha,” tõi ka näite jõuluvana Ellu.
Kolmaski oluline otsus sündis eile Kuressaare raekojas. Nimelt oli hommikul üks laps uurinud, kas jõulukuusk võiks olla roosa, et pidi hoopis ilusam olema. Jõulutaadid arutasid ning leidsid üksmeelselt, et jõulupuu peab siiski jääma roheliseks.

Et jõulutaadid peatusid oma teekonnal Kuressaarde nii Muhu, Orissaare kui ka Laimjala laste juures, said nad oma ülisuurde salasoovisokki lastelt palju soovikirju. Seda, kui palju soove neis peidus on, eile jõuluvanad veel öelda ei osanud, kuid kirjade arv oli jõulupostkontori ülemal jõuluvanal Umblejal juba täpselt teada – 1467.

Ühe lustaka loo rääkisid taadid aga eile raekojas ka pressile. Nimelt oli nende laupäevasel teekonnal Kuivastust Kuressaarde jäänud jõulutaatide autoderivi ette politsei kiirreageerimisüksusele. Jõuluvanad arvasid esialgu, et “helerohelistes jõuluvestides mehed on tulnud neid tee äärde tervitama, kuid kui nad viisakalt oma masinad kinni pidasid, puhusid nad neile habemesse läbi väikeste valgete jõulutorude”.

Jõuluvanad olid kohtumise üle politseinikega küll rõõmsad, kuid tõdesid, et jõuluvanasid peaks siiski enam usaldama ning leidsid, et tegemist oli noorte politseinikega, kellel kindlasti Paikuse politseikoolis jõuluvana ei käinud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)