Salme jahimees sai iseenda relvast surmavalt haavata

Laupäeval Ansekülas peetud ajujahil hukkus hooletuse tõttu iseenda vintrelvast tabamuse saanud jahimees, kes suri verekaotuse tagajärjel kohapeal.

Surmaga lõppenud õnnetusjuhtum leidis aset laupäeva päeval, kui Salme jahiseltsi liikmed olid lõpetanud teise aju ning valmistusid minema kolmandasse.

Oma Saare andmetel tabas saatuslik lask Salme valla elanikku Peeter Linki jahikaaslase auto tagaistmel oma isiklikku laetud ja lukustamata relva käega lükates. Pärast püssi lahtiminekut jõudis Link veel öelda: “Ma sain vist pihta,” ja kukkus pikali. Lähedal olnud jahikaaslane üritas teha kunstlikku hingamist, kuid juba minut hiljem oli mees surnud. Kohale kutsutud kiirabil polnud päästa enam kedagi.

Jahimeeste endi hinnangul tabas kuul meest reiearterisse, mistõttu ta suri verekaotusesse. Täpne diagnoos selgub lahkamisel.

Ühe jahist osavõtnud jahimehe sõnul alkoholi jahil ei tarbitud ning õnnetuse põhjustas ohutustehnika nõuete rikkumine. On raudne reegel, et laetud relv peab olema alati kaitseriivistatud ning pärast jahti laaditakse relv tühjaks, samuti ei panda laetud relva kunagi autosse, rääkis Oma Saarega vestelnud jahimees.

Kogenud jahilkäija Peeter Link võis arvata, et mis temaga ikka juhtub, kuid paraku nii just õnnetused aset leiavadki. Õnnetuse ajal metsas olnud jahikaaslastele tuli tragöödia üllatusena, sest ehkki info Linki haavatasaamisest levis, ei osanud keegi arvata, et juhtunul on nii saatuslik lõpp.

Peeter Lingiga juhtunud õnnetuse hetkel tema läheduses olnud Salme jahiseltsi juhatuse esimees Priit Paomees ei soovinud juhtunust ajalehele rääkida. “Vabandan, aga mul ei ole tõesti tuju sellest rohkem rääkida,” lausus ta. Politsei on juhtunu kohta algatanud kriminaalasja.

Keskkonnainspektsioon hakkab jahipidamist kontrollima

Saaremaa keskkonnateenistuse jahinduse peaspetsialist Jaan Ärmus tõdes, et tegemist on viimase kahe nädala jooksul juba teise juhtumiga Saaremaal, kus tühjaks laadimata relva on jahi käigus lahti läinud. Lisaks on üks samasugune intsident toimunud mandril.

“See on teema, millega tuleb tõsiselt tegelema hakata, sest mehed on kuidagi väga hooletud,” lausus Ärmus. Laupäeval hukkunud Peeter Link oli alles hiljuti läbinud jahijuhataja neljatunnise koolituse, kus käsitleti jahi ohutust, relva käsitsemist ja arstiabi andmist.

Ärmuse sõnul võiks abi olla sellest, kui karmistada Eesti jahilkäigu reegleid Soome tasemele, mis keelavad relva ilma relvakotita autos hoida, kusjuures relva ei tohi hoida ka auto salongis. “See välistab, et keegi saab autos päästikut näppida või läheb päästik juhuslikult kuskile vastu,” lausus Ärmus.
Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialist Kaarel Roht ütles Oma Saarele, et juhtunu näol oli tegu kõige tavalisema mugavusest põhjustatud ohutusnõude rikkumisega.

“Kui aju on läbi, laetakse relv tühjaks ja tullakse kütiliinilt ära sileraudne pooleksmurtuna või vintraudne avatud lukuga,” rääkis Roht, kelle hinnangul täidavad seda nõuet vaid umbes pooled jahimehed. “Kui seaduses loetud ohutusnõuded ilusti ära täita, siis päris luuavarrest ikka pauku ei tule,” lisas ta.

Kaarel Roht ütles, et tema andmetel karmistab keskkonnainspektsioon järgmisel aastal kontrolli jahipidamise üle. “Seadust me võime muuta, aga kui me ei kontrolli selle seaduse täitmist, siis jääb kõik samaks,” lausus Roht.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 117 korda, sh täna 1)