Saare noored tutvustasid Hispaanias Eestit

Saare noored tutvustasid Hispaanias Eestit

HALLOWEENI PIDU: Vasakult Marjana, Riine, hispaanlanna, Maria, hispaanlanna, esiplaanil Martin.

Kümme Saaremaa noort pakkis oktoobri lõpus oma kohvrid ja põrutas nädalaks Hispaaniasse kogemusi hankima ning Eesti riiki tutvustama.

Tegemist oli Euroopa Noorte rahvusvahelise kohtumisega, mille teemaks “Koos mitmekesisuses: kultuuridevahelise dialoogi kasu”. Eestit esindas noortekohtumisel kümme saarlast.

Lõuna-Hispaanias, umbes Kuressaare suuruses linnas nimega Pilas, tulid saarlasi tervitama nii linnapea kui ka kohalikud ajakirjanikud.
“Tegemist oli projektiga, mille eesmärk oli tihendada riikidevahelisi kontakte noorte vahel,” ütles noorte reisi kaasa teinud Kuressaare Komandandi noortekeskuse noorsootöötaja Marjana Luist, kelle sõnul osales kohtumisel noori Iirimaalt, Poolast ja Hispaaniast. Kogu suhtlemine käis inglise keeles.

Marjana lisas, et ühe Hispaania-poolse korraldaja sõnul ongi üheks põhjuseks, miks nad seda üritust teevad, püüe julgustada ja innustada hispaania noori rohkem õppima ja kasutama inglise keelt.

“Ka meie noortekeskuse üks eesmärk on anda noortele võimalus välismaale minna, seal suhelda ja saada võimalikke kontakte,” märkis Marjana, kelle sõnul on üks etapp nüüd läbi tehtud ja nagu näha, õnnestus see väga hästi. Kindlasti plaanitakse tulevikus selle projektiga jätkata ja otsida ka uusi võimalusi.

“Kõik projektis osalevad noored suhtlevad nüüd väga aktiivselt omavahel,” mainis Marjana.

Hispaanias käinud jäid kogetuga väga rahule. “Nädala ajaga õppis seal rohkem kui Eestis ühe aastaga,” arvasid Hanna ja Triin. “Saime osa rahvaga nii sõpradeks, et nad tulevad varsti siia meile külla,” lisasid nad.

Tutvustasid Eestit

“Saarlased valmistasid eelnevalt ette Eesti riiki tutvustava esitluse,” rääkis Marjana Luist, keda abistasid Riine Merlin ja Maria. Selles oli juttu nii Eesti kuulsamatest inimestest kui ka muust Eestiga seonduvast. Et erinevate riikide noored üksteist rohkem tundma õpiksid, tegutsesid Pilases mitmed töötoad.

“Noored jagati kõik gruppidesse ja igas grupis oli kaks eestlast, kaks poolakat, kaks iirlast ja kaks hispaanlast,” meenutas Mart.

“Kõik, kes seal osalesid, said Eestist palju teada ja meie saime teistest riikidest palju teada,” selgitas Triin, kelle sõnul olid teiste maade noored Eestist suisa vaimustuses. Tüdruku sõnul on hispaanlased avatud ja emotsionaalsed ning kasutavad palju kehakeelt. Poolakad ei sõbrune nii kiiresti, kuid pidid hästi töökad olema. Merlin tõi välja, et iirlastel on omapärane huumorimeel.

“Meil oli seal ka rahvuste õhtu, kuhu pidi kaasa võtma oma sööki,” rääkisid tüdrukud. Saaremaa noored pakkusid teistele musta leiba, kama ja Kalevi šokolaadi. “Šokolaad oli kõige populaarsem ja seda kiideti väga,” märkis Marjana.

“Me õpetasime seal teistele natuke ka oma keelt,” sõnas Merlin, lisades, et nad ise õppisid omakorda teisi keeli. Lisaks sellele õpiti uusi sportmänge ning kõik said proovida, kuidas hoidistada oliive.

Üllatused Hispaaniast

Noorte sõnul on hispaanlased tänaval nii jutukad ja sõbralikud, et isegi kui eesti noored neile selgeks tegid, et nad hispaania keelt ei mõista, üritati nendega ikka edasi suhelda.

“Kui me tahtsime pilti teha, siis autod jäid tänaval lausa seisma ja lasid pildi ära teha,” naeris Martin. Merlini sõnul oli seal autodel palju mõlke ning võrreldes eestlastega olid liiklejad lohakamad ja liikluskultuur madalam.

“Poed olid kella kahest kuni poole viieni lihtsalt kinni,” tutvustasid tüdrukud hispaanlaste kommet siestat pidada. Kauplused olid suletud ka nädalavahetusel. “Hästi raske oli suveniire osta, kuna poed kogu aeg kinni olid,” märkis Marjana.

Muidu jättis Pilas armsa väikelinna mulje, mille tänavaid ääristasid palmid ja apelsinipuud ning vahvad pisikesed majad.
Ajakirjanikule rääkisid oma reisist Marjana, Riine, Hanna, Triin, Martin, Mart, Merlin ja Maria, kes kõik nagu ühest suust kinnitasid, et reis oli tore ja arendav ning kõik said juurde uusi sõpru.

Projekti toetas EL-i haridusprogramm Euroopa Noored ja oma osa andis ka Kuressaare noorte huvikeskus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)