Okaspaberipuu kokkuost väheneb

Okaspaberipuu kokkuost väheneb

 

Saaremaa suurim puidu kokkuostja OÜ Reta Puit direktor Andres Kirst ütles “Aktuaalse kaamera” uudistele, et okaspuu paberipuu kokkuost on praegu sisuliselt kuni kevadeni peatatud ning seda ostetakse vaid siis, kui firma ise ka raiub.

“See on tingitud sellest, et Rootsi paberipuu tehased on puitu täis, tootmismahud on vähenenud ja samas on nende oma raie olnud väga intensiivne,” ütles Kirst AK-le. Ta lisas, et arvatavasti kestab selline olukord mai lõpuni.

Kirstu ennustuse kohaselt võib seetõttu tänavu talvel raiemaht Saaremaa metsades väheneda poole võrra. Kaubaks läheb ainult palk, kase ja haava paber, mille hind on aga langemas.

Samas vajavad saetööstused endiselt palki. Stora Enso Mets AS-i ostujuht Illar Võhma ütles AK-le, et nemad ostavad jätkuvalt kõike ning palgiturul ollakse pigem toorainepuuduses, kuid hinnad on aastatagusest mõnevõrra madalamad. “Aga need vastavad praegu maailmaturu nõudlusele ja on sellega kooskõlas,” märkis Võhma.

RMK Saaremaa metskonna metsaülem Marko Trave ütles aga, et madalatest hindadest hoolimata ei saa metsa siiski raiumata jätta. “Majanduslikult praegu ei oleks mõttekas paberipuud raiuda, kuid siin on metsa majandamisel ka teised põhimõtted,” rääkis Trave uudistesaatele.

“Kui me teeme harvendusraiet, kust põhiliselt seda paberipuud ka tuleb, siis need raied tuleb ära teha, sest need on metsakasvatusliku eesmärgiga.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 68 korda, sh täna 1)