Vääritimõistmise tagajärjed (6)

Vääritimõistmise tagajärjed

 

Põllumeeste kohtumisel keskkonnaministriga tõstatus küsimus, kuidas saab inimene end läbi närida bürokraatiast, et ta saaks müüa oma väidetavalt toonekure elupaigaga metsamaad. Ministri vastus oli lühike: kui ostja leitud, müüge, aga ostja peab arvestama sellega, et riik võib kasutada eelisostuõigust. Ja kõik.

Vanem naine, kes küsimuse esitas, väitis end juba kolm aastat vaidlevat ametnikega, kes on tal mainitud metsamaad müüa keelanud. Ametnik võttis endale õiguse keelata tehingud eraomandiga.

Vaidlus järgneb vaidlusele, kiri kirjale. Aga mitte arusaadavaid vastuseid kirjadele. Riigitruu kodanik ootab kannatlikult. Hakkab või kinnistut jagama. Maamaksu tuleb aga maksta hoolega, sest teatisi ju saadetakse.

Probleem osutus lihtsamast lihtsaks. Ametniku ütlus, et vanainimene on valesti aru saanud, ei ole asjakohane. Ametnik selleks ongi, et inimesele selges eesti keeles selgitada, kuidas toimida. Minister Jaanus Tamkivi näitas seekord eeskuju, kuidas peab ametnik inimesele vastama arusaadavas keeles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)