Matuseauto peatab kesklinna liikluse (14)

Matuseauto peatab kesklinna liikluse

AJUTINE LAHENDUS: Matuseauto võib kiriku ees seista 2. jaanuarini. Edaspidi on linnavalisusel plaanis teha Torni tänava algusse koht, kus pulma, matuse või muude kiriklike talitustega seotud autol oleks võimalik peatuda.

Kuressaares Laurentiuse kiriku ees sõiduteel lahkunut ja tema saatjaid ootav matuseauto sunnib kõiki mööda Tallinna tänavat kesklinna suunduvaid sõidukeid enda taga seisma või siis nende juhte liikluseeskirja rikkuma.

Nimelt on kiriku ette keset tänavat maha joonitud kaks pidevat joont, millest üleminek on kõikidele sõidukitele lubamatu.

Matuseautod on samas kohas kiriku ees sõiduteel seisnud aastakümneid ja probleemi pole sellest kunagi varem tekkinud. Ka seal parkimist keelava märgi rikkumisse on kohalik politsei seni tolerantselt suhtunud.

Topeltjoont ei tohi ületada

Suvel maaliti aga Tallinna tänavale maha kaks pidevjoont ja oktoobri keskel avastasid Pärnust pärit politseinikud, et matuseauto rikub kiriku ees seistes liikluseeskirja ning sunnib kõiki teisi sõidukeid, mis peavad kahte pidevjoont ületama, sama tegema.

Pärnu politseinike tegevuse võttis Kuressaare linnavolikogu istungil üles Laurentiuse kiriku õpetaja Anti Toplaan ning ka kohalik politseijuht Aare Allik oli sunnitud tõdema, et kirikuesine olukord on reeglite vastane.

Pärast paarinädalast arupidamist leppisid osapooled esmaspäeval kokku, et Kuressaare linn annab matuseautodele loa kiriku ees parkida matusetalituse toimumise ajal.

Ajaleht Meie Maa vahendas eile, et abilinnapea Urmas Sepa sõnul võib matuseauto sisselülitatud ohutuledega seista kirikukrundi ulatuses sõidutee ääres matusetalituse ajal.

Oma Saar küsis eile Kuressaare politseijaoskonnast, mida peavad sel ajal tegema mööda Tallinna tänavat kesklinna suunduvad autod. Kas matuseauto taga ootama või tegema ümberpõike ja ületama topeltjoone.

“Kuna tänaval on topelt pidevjoon ja liikluseeskiri keelab selle ületamise ning kui autost pole võimalik muudmoodi mööduda, kui sõita läbi vastassuunavööndi, siis peavad autojuhid ootama matuseauto lahkumist,” vastas Kuressaare politseijaoskonna infojuht Kristi Mägi.

Saare matusebüroo juht Helju Välisson ütles Oma Saarele, et tema arvates oleks matuseauto kiriku ees seismise aeg umbes 15 minutit.

Matusetalitus jooksu pealt

Kuuldes, et politsei hinnangul peaksid teised sõidukid kogu selle aja matuseauto järel ootama, sõnas Välisson, et sellisel juhul peaks kirstu kirikust autoni viima ja sinna laadima kordades kiirema ajaga.

“Autojuht peaks siis kiriku kõrval ootama ja peale passima, millal kirstu hakatakse välja tooma ja siis ette sõitma,” ütles matusebüroo juhataja. Välisson lisas, et muidugi poleks selline jooksmine matusele üldsegi kohane ja muudaks talituse absurdseks.

Linnavalitsuse teatel on tegemist ajutise lahendusega, mida rakendatakse kuni 2. jaanuarini, mil kirik läheb pooleks aastaks remonti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)