Loodushetk: Hydnellum caeruleum sai eestikeelse nimetuse

Loodushetk: Hydnellum caeruleum sai eestikeelse nimetuse

 

Septembri alguses seenelisena Leisi kandis Mahemetsas liikudes kogunes korvi kukeseeni ja kuuseriisikaid, korjamata jäid pilvikud ja murumunad.

Ja siis märkasin silmapaistva välimusega seent, mida polnud kunagi varem kohanud. Ta kasvas kohe sihi ääres, kuuseenamusega okasmetsas koos sinilillede ja laanikutega. Foto saatsin heale seenetundjale Sirje Azarovile, kes määras kindlalt seeneperekonna: fotol on kübarnarmik (Hydnellum). Liigi osas oli erinevaid võimalusi ja liigina määramine jäi teistele asjatundjatele.

Seeneteadlane Vello Liiv konsulteeris teise auväärt seeneteadlase Erast Parmastoga ja vastas, et fotol on Hydnellum caeruleum. Kuna sellel seeneliigil polnud eestikeelset nimetust, panid kaks seeneteadlast talle koos nimeks sinakas kübarnarmik. Liivi sõnul on sinakas kübarnarmik Eestis väga haruldane, ilmselt polegi teda mujal leitud kui Saaremaal, kuid seni pole ta veel Punasesse Raamatusse kantud. Erast Parmasto palus GPS-ga määrata haruldase seeneliigi koordinaadid.

Narmikute rühma kuuluvate seente viljakeha alapind on kaetud narmastega. Eri liikide elukombed on erinevad: jalaga narmikud on puude mükoriisaseened või saavad toitaineid maapinda katvast varisenud okaste kihist. Sinakas kübarnarmik kasvab tavaliselt okkakõdus.

Narmikute määramisel on muude tunnuste kõrval oluline värvus. Haruldasel sinakal kübarnarmikul on valgel pealispinnal sinakas toon, eelmisest tavalisemal liigil pruunil kübarnarmikul sinine värvus puudub.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 100 korda, sh täna 1)