Liikluskaristusi karmistav eelnõu jõuab taas riigikogu ette

Parlamendi õiguskomisjon saatis eile riigikogu ette teisele lugemisele eelnõu, mis karmistab liiklusrikkumiste eest ette nähtud karistusi.

Riigikogu pressitalituse teatel tuleb eelnõu teisele lugemisele 11. ja lõpphääletusele tõenäoliselt 19. novembril.

Eelnõu täpsustab joobeseisundi mõistet ja selle tuvastamise korda ning seab karistuse suuruse sõltuvusse joobe raskusest. Eelnõu tõmbab väärteo- ja kuriteokoosseisu vahele piiri 1,5 promillilt ehk sealt, kus kasvab justiitsminister Rein Langi sõnul oluliselt raskete tagajärgedega liiklusõnnetuste oht.

Praegu käivitub kriminaalmenetlus juhul, kui juht on jäänud alkoholijoobes sõiduga vahele teist korda. “Eelnõu algatajate arvates see normaalne ei ole, sest see tähendab, et kui näiteks koolibussi juht jääb esmakordselt vahele neljapromillise joobega, siis on tegemist väärteoga ja kriminaalmenetlust ei järgne,” ütles Lang.

Edaspidi muutub kuriteoks ka esmakordne juhtimine alates 1,5-promillisest ning teatud juhtudel ka juba 0,5-promillisest joobest, kui juhi kehalised või psüühilised funktsioonid ja reaktsioonid on tugevalt häiritud või muutunud, nii et juht pole võimeline sõidukit liikluses nõutava kindlusega juhtima.
Sõiduki joobeseisundis juhtimise eest saab eelnõu järgi karistada rahakaristuse või kuni kolmeaastane vangistusega.

Väärteovastutus on eelnõu kohaselt ette nähtud lubatud alkoholipiirmäära ületamise eest, olenedes sellest, kui palju on juhi veres või väljahingatavas õhus alkoholi.

Eelnõu karmistab karistusi ka lubatud sõidukiiruse ületamise eest. Kui juht ületab lubatud kiirust kuni 20 km/h, võib teda edaspidi karistada senise kümne asemel kuni 30 ühiku ehk 1800 krooni suuruse trahviga.

Kiiruseületamisel 21–40 km/h võib eelnõu kohaselt karistada praeguse 50 ühiku ehk 3000 krooni asemel kuni 100 ühiku ehk 6000-kroonise trahvi või juhtimisõiguse äravõtmisega ühest kuue kuuni.

Lubatud suurima sõidukiiruse ületamisel üle 40 km/h, mille eest saab praegu karistada kuni 200 ühiku ehk 12 000-kroonise trahvi või arestiga, võib eelnõu vastuvõtmisel oodata ka juhtimisõiguse äravõtmine kuni ühe aastani.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)