Eesti teatrite juhid kohtuvad Kuressaares

Novembris tulevad Kuressaarde peaaegu kõigi Eesti professio-
naalsete teatrite juhid, kui oma igakuisele töisele koosolekule koguneb Eesti etendusasutuste liit.

EETEAL-i juhatuse esimees Indrek Saar ütles, et kokkutuleku eesmärgiks on arutada teatrite ühishuve, mis puudutavad nende jaoks elulisi teemasid nagu näiteks seadusandlus, riigieelarve, kollektiivlepingud, suhted töövõtjate organisatsioonidega.

Tänavuaastastel kogunemistel on tema sõnul eriti palju arutatud eelarvega seotud teemasid, sest kõik teatrid peavad leidma lahendusi, kuidas kärbitud eelarvete juures lööke mahendada. Kuressaares tuleb teemaks ka see, milliseid ettepanekuid uue töölepinguseaduse taustal võiks teha etendusasutuste seaduse muutmiseks.

“Need koosolekud on alati töised ega taha kunagi ettenähtud ajaks ära lõppeda,” märkis Indrek Saar.

Etendusasutuste juures on väga palju spetsiifilisi nüansse, mis peavad toimima teiste seaduste kontekstis ja millega seaduseloojad ei ole arvestanud. Seetõttu tuleb leida ka palju kompromisse.

Näitena teatrite spetsiifikast tõi Saar selle, kui kunagi oli tööseadusandluses kirjas, et alaealised õhtustel aegadel töötada ei tohtinud, siis tähendas see, et etendustes oleksid pidanud lapsi mängima täiskasvanud näitlejad.

Kuna Saaremaa asub koosolekuliste koduteatritest kaugel mere taga, siis annab see teatrijuhtidele pärast töiseid tegemisi võimaluse üksteisega ka väljaspool tavarutiini suhelda.

EETEAL-i algus ulatub 1991. aastasse, mil loodi Eesti teatrijuhtide liit, mille järglane EETEAL on. See ühendab 16 Eesti teatrit ja teatriorganisatsiooni, ka Kuressaare Linnateater on organisatsiooni liige.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)