Arheoloog: Saaremaal võib tegemist olla paatmatusega

Aastaid Saaremaad ja nn viikingiaega uurinud arheoloog Marika Mägi hinnangul võib Salmelt leitu põhjal arvata, et tegemist on paatmatusega ning ilmselt leidub sarnaseid leide lähikonnas veelgi, kirjutab Postimees.

“Tegemist on väga huvitava leiuga, mille suurim väärtus peitub matuses eneses – tegu on 7.–8. sajandi paatmatusega, mis sisaldab aga tüüpiliselt Saaremaa-päraseid segatud luudega põletamata matuseid,” kommenteeris Tallinna Ülikooli õppejõud Marika Mägi Salmelt pärit leide pärast vestlust väljakaevamisi tegeva arheoloogi Külli Rikasega.

Mägi sõnul on tegemist just paadi, mitte laevaga, millel pikkust 8 meetri ringis ja laiust maksimaalselt 1,3 meetrit. Arheoloogi sõnul viitab leiu asukoht kunagise olulise sadamakoha lähedusele. Salme jõgi oli viikingiajal veel laevatatav väin, mis eraldas Sõrvet Kuressaarest ehk praeguse Saaremaa n-ö suurest saarest.

Mägi sõnul on paljude Skandinaavia paadi- ja laevamatuste puhul teada, et laev koos sinna asetatud surnu ja panustega jäeti lihtsalt seisma ning kokkukukkunud ning kõdunenud jäänused kaeti mullaga alles sajandeid hiljem.

“Ehk seisis ka Salmelt leitud paat aeglaselt kõdunedes rannal, märkides nii merelt kui ka maalt saabujaile lahkunud pealike kunagist mõjuvõimu,” pakkus ta välja.

Arheoloogi sõnul võib taolisi paate, aga ka teistlaadi matusekohti lähikonnas olla rohkemgi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 9 korda, sh täna 1)