Salmelt leitud inimluud võivad olla tuhat aastat vanad

Kaevetööde käigus Salme alevikus välja tulnud inimluud ja erinevad esemed võivad esmastel hinnangutel pärineda 5. – 9. sajandist, mitte II maailmasõja ajast, nagu Tehumardi lahinguvälja läheduse tõttu algselt arvati.

“Ma ei ole küll kuulnud, et II maailmasõjas odadega sõditi,” viitas laupäeval sündmuspaigas viibinud Saksa sõjahaudade hooldeliidu koostööpartner Arnold Unt leitud esemetele. Tema sõnul on leiupaik luude ühest kohast teise tõstmisega väga segamini aetud, nii et esmapilgul on raske täpsemat selgitust anda, kuid kindlasti on tegemist arheoloogilise leiuga.

Arnold Undilt saadud info ning fotodel olnud odaotsa ja luust seibide põhjal avaldas Eesti ajaloomuuseumi teadur Mati Mandel arvamust, et tegemist on varajasest viikingiajast, 8.–9. sajandist pärineva põletamata matustega.

“See on rõõmus teade, et selline asi on avastatud, see on kahtlemata uurimist vääriv objekt,” lausus Mandel. “Tegemist on huvitava perioodiga, mil valitses väga keerukas ja põnev matmiskombestik,” rääkis arheoloog.
Nimetatud perioodi kalmed on väga haruldased, Eestis on neid seni avastatud vaid 2–3, Saaremaal teadaolevalt mitte ühtegi.

Intrigeerivaks teeb leiu ka asjaolu, et samas kohas aastaid tagasi toimunud kaevamise käigus on see matmispaik juba korra lahti kaevatud, kuid siis ei peetud vajalikuks sellest kellelegi teatada ning kõik luud ja esemed visati auku tagasi.

Sündmuskohal käinud Arnold Undil on oma arvamus ka esemetest, mida luud avastanud töömehed olid täringuteks pidanud. Kahjuks jõudis keegi nimetatud leiud endale tasku pista või minema visata ning Unt ei soostunud täpsemalt selgitama, mida need nn täringud endast tegelikult kujutasid.
“Ma ei ole neid esemeid näinud, seega ei saa spekuleerida,” ütles ta.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa kinnitusel hakatakse juhtumiga tegelema täna. Salmele üritatakse kiiremas korras kohale saata arheoloogid, et välistada uudishimulike omaalgatuslikke väljakaevamisi. “Politseid me sinna valvama saata ju ei saa,” nentis Peirumaa, kelle kinnitusel peatatakse kuni väljakaevamiste lõpuni selles paigas ka Tehumardi–Salme kergliiklustee ehitus.

Salme kooli lähedal tulevase jalgrattatee kõrval maad kaevanud OÜ Nattelco töömehed sattusid inimluudele kolmapäeval. Esmalt arvati, et luud kuuluvad II maailmasõja ajal 1944. aastal toimunud lahingutes osalenud sõduritele.

Raul Vinni, Ain Lember

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)