Elu Maal tutvustab Saaremaa kunstistuudiot

Eelmisel nädalal ilmunud Eesti Päevalehe erileht Elu Maal, mis tutvustab Lääne-Eesti ettevõtjate tegemisi, avaldab pikema loo ka Saaremaa kunstistuudiost.

Ajakirjanik Signe Kalberg kirjutab, et MTÜ Saaremaa Kunstistuudio tähistas eelmisel aastal 15. tegutsemisaastat. Stuudio juurde loodud erakunstikoolil Anne on aga vanust vaid neli aastat.

Lehest on lugeda, et saar-lased ei kujuta oma igapäevaelu ilma stuudio ja Anne kunstikoolita ettegi. “Nad on harjunud nägema kunstistuudio ja -kooli juhina energilist Anne Tootmaad, kes on aastaid seisnud hea selle eest, et huvilised lapsed, noored ja täiskasvanud saaksid professionaalsete kunstiõpetajate juhendamisel korralikku kunstiharidust,” kirjutab Kalberg.

Kunstnikust ettevõtja peab ise suureks õnnestumiseks, et mittetulundusühinguna on Saaremaa kunstistuudio suutnud 16 aastat vastu pidada. “Esiletõstmist väärivad tema meelest näiteks kunstiülikooli noorte keraamikute juhendamisel läbi viidud rakukeraamika workshop, papjeemašee- ja portselanikursus, koostöös Sally Stuudioga korraldatud moodsa kunsti projekt ja maakunsti sümpoosion.

1986. aastal lõpetas Anne Tootmaa ERKI tekstiilikunstnikuna. Ei osanud ta siis aimata, et asutab Kuressaares lisaks kunstistuudiole ka erakunstikooli, viib end kurssi mittetulundusühingu juhtimisega, hakkab selle jaoks pangast laenu küsimas käima, õpib selgeks ettevõtluse alused koos raamatupidamisega ja projektide kirjutamise.

Anne Tootmaa sõnul pole projektikirjutamine enam raske. Kõige kallim projekt on olnud EAS-i kohaliku konkurentsivõime tõstmise programmi projekt aastateks 2006–2007. Tootmaa kui stuudio omaniku ja juhi soov on olnud pakkuda saarlastele võimalikult mitmekülgset kunstiõpet.

Tänu Anne Tootmaa projektide kirjutamise oskusele on Saaremaa kunstistuudio saanud EAS-lt toetust vajalike keraamika kõrgsulatus-ahjude ostmiseks. “Programmi maksumus oli 1,2 miljonit krooni ilma käibemaksuta. EAS-i toetus oli ligi 900 000 krooni. Lisaks tuli leida omafinantseeringu ja käibemaksu summa. Uhkusega näitab Anne Tootmaa nüüd klaasisulatus- ja keraamikaahjusid,” saab lehest lugeda.

Saaremaa kunstistuudio on Eestis ainuke kunstiga tegelev mittetulundusühing, kes on riigilt nii suures ulatuses toetust saanud. Isegi kunstiülikoolil pole niisuguseid ahjusid.

Elu Maal avaldab kunstistuudio kohta ka statistilisi andmeid:
15 aasta jooksul on toimunud rohkem kui sada erinevat kunstikursust.
Kursustel on osalenud üle 1000 täiskasvanu.

Saaremaa kunstistuudio on korraldanud kümme kunstiüritust ja üle 140 kunstinäituse. Neist 20 on olnud rahvusvahelised.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)