Damien Hirsti “Kuldvasikas” müüdi oksjonil 18,6 miljoni dollari eest

Damien Hirsti “Kuldvasikas” müüdi oksjonil 18,6 miljoni dollari eest

 

Tundub, et maailma finantsturge haaranud paanika pole kunstiteoste turule veel jõudnud. Nimelt leidis teisipäeval Londonis Sotheby oksjonimajas aset omapärane sündmus – 43-aastase skandaalse briti kunstniku Damien Hirsti taies “Kuldvasikas” müüdi seal 18,6 miljoni dollari eest.

Kokku oli oksjonil 223 Hirsti teost, mis kõik on valminud viimase kahe aasta jooksul.

Oksjonikülaliste erilise tähelepanu pälvis aga taies “Kuldvasikas”, mis kujutab endast suuremat formaliiniga täidetud akvaariumi, millesse on asetatud surnud härg. Härja sarved on kaetud kullakihiga ja sarvede vahele on asetatud kullast ketas.

Kõnealuse kunstiteose alghind oli 8 miljonit dollarit. Kauplemise käigus tõusis hind 18,6 miljoni dollarini.


Damien Hirst

inglise nn šokikunstnik. Sündis 1965. aastal. Alates 1990. aastastest Briti kunstimaailmas domineeriv ja üks kallimaid kunstnikke. Tema teoste keskne teema on surm. Hirsti tuntuimad teosed kuuluvad seeriasse Natural History: formaliini pandud surnud loomad. “Kuldvasikas” on üks sellesse seeriasse kuuluvaid teoseid.

Tuntuim kõnealusesse seeriasse kuuluv teos kannab aga nimetust “Surma füüsiline võimatus elava teadvuses” (The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living) – tegu on formaliini paigutatud haikalaga. Teos müüdi 2004. aastal 8 miljoni dollari eest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)