Saaremaa rallil Kuressaares sel aastal ei kihutatata (22)

Saaremaa rallil Kuressaares sel aastal ei kihutatata

EI NÄE: Sel aastal näeb ralliautiosid linnas vaid avamisel ja lõpetamisel. Kihutamist ei toimu.

Kui seni on Saaremaa ralli üheks publikurohkemaks osaks olnud traditsiooniline linnatänavatel kihutatud katse, siis sel aastal asendatakse see õhtupimeduses tehisvalguses kihutatava Oriküla paarisraja katsega.

Ralli korraldajate sõnul on oktoobri teisel nädalalõpul toimuva ralli avamine ja lõpetamine küll Kuressaare kesklinnas, kuid sel aastal jääb tõepoolest ära linnatänavatel sõidetav katse. Põhjuseid selleks on mitmeid. Esiteks on tihti olnud kuulda nurinat, et selle tõttu on Kuressaare linn reedel praktiliselt kinni.

Oma osa mängib ka see, et linnas võidukihutamise korraldamine on keeruline ja majanduslikult kulukam, mis omakorda mõjub tugevalt ka rallikorraldajate rahakotile.

Linnakatse ärajäämist soovivad korraldajad aga kompenseerida millegi uue ja huvitava pakkumisega. Nimelt lõpetab esimese rallipäeva Orikülas sõidetav katse, kuhu selleks tarbeks paigaldatakse tehisvalgustus. Käiku pannakse ka tasuta bussid, millega rallihuvilistel on võimalus Orikülla minna.

Teisel päeval on ralli trass eelmise aastaga enam-vähem sarnane. Mõningaid muudatusi on tehtud, kuid üldjoontes kulgeb ralli siiski sama trassi pidi.

Uue koha on leidnud ka rallikeskus, mis seni on olnud Kuressaare Kultuurivaras. Sel aastal kolitakse võistluse juhtimine ja pressikeskus Silberauto ruumidesse Tallinna tänaval.

Teistmoodi tähistatakse sel aastal ka ralli lõppu. Kui seni on võistlejate autasustamine toimunud Kultuurivaras ja afterparty mõnes linna ööklubis, siis sel aastal kolitakse Kuressaare Spordikeskusesse. Ralli lõpetamisele annab tooni ansambel Rock-Hotel.

Rallit tutvustava kava annavad erinevalt varasemast sel aastal välja korraldajad ise. Tasuta jõuab see koju kõigile Oma Saare tellijatele ning võimalik on seda osta ka üksikmüügist. Traditsiooniliselt muutub saarlaste raadio Kadi kohaliku ühe suurema spordivõistluse ajaks ralliraadioks, kust otseülekannetena antakse edasi ralli tulemused. Stuudios kommenteerivad rajal toimuvat Raivo Rimm ja Erkki Berends.

Üle 27 aasta on oodata saarlasest rallimehe võitu

Sel aastal on Saaremaa rallil võimalik ajalugu teha Kärla noormehel Ott Tänakul. Tema võib korrata üle 27 aasta tagust sündmust, mil Saaremaa ralli võitis viimati saarlane.

1981. aastal peetud Saaremaa rallil tõusis poodiumi kõrgeimale astmele Eesti läbi aegade üheks parimaks rallisõitjaks peetud Vello Õunpuu, kes kihutas siis koos Aarne Timuskiga. Kokku on Õunpuu Saaremaa rallil võidutsenud kolmel korral.

“See oleks väga rõõmustav, kui Tänak suudaks võita,” kinnitas Vello Õunpuu Oma Saarele, et kadeduseussi tal põues ei ole. Noore saarlase kohta jagus Õunpuul vaid häid sõnu, tuues esile just Tänaku stabiilsuse sel hooajal.
Saaremaa rallile kavatseb mees ise ka kohale tulla. “Kuidas ma muidu ikka saan,” nentis 1984. a NSV Liidu koondises sõitnud mees, arvates, et meistrivõistluste üldseisu vaadates võib sel aastal oodata tõsist rebimist.

Tema sõnul oli ta kohal ka eelmisel aastal ning siis sai kohalolek erilise maigu, kuna ralli võitis Rainer Aus, kelle kaardilugeja ja juhendajana Õunpuu tegutses, kui Aus oli alles 17 aastane.

“Eks minu käsi ka ikka võidus natuke mängus oli,” arvas Õunpuu ja tunnistas, et üle kõige sooviks ta siiski oma kunagise hoolealuse võitu.

Erinevates rühmades on võitu soovimas teisigi saarlasi. Kuni kaheliitriste autode rühmas on rajal Honda Civicul kihutav Reiko Lempu ning rahvuslikus rühmas kihutavad Lembit Soe ja Einar Laipaik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)