Sõnademäng muudab sisu (1)

Sõnademäng muudab sisu

 

11. septembri Maalehe veergudel on rubriigis Probleem pühendatud terve lehekülg omavalitsuste jäätmekorraldusele. Näeme pealkirju: Poolel Eestil prügivedu korraldamata. Kes täidab jäätmeseadust, kes mitte. Lisaks Eesti kaart, kus on valgeks värvitud hulk valdasid ja tingmärgina lisatud teave, et prügi ühtne äravedu korraldamata, aga ka seadus ei kohusta seda tegema.

 Saare maakonnas kuuluvad viimasesse nimekirja kaardi järgi Torgu, Ruhnu, Salme, Pihtla, Lümanda, Kihelkonna ja Mustjala vallad.

Seadusest võetud terminoloogia järgi on Maalehes kõik õigesti. Aga millist informatsiooni see annab ühe väikese valla elanikule või inimesele, kes kavatseb maale elama asuda. Vaevalt kõik artikli sisusse süvenevad. Kirutakse vallavanemat ja maanurka, kus ei saada prügiveo korraldamisegagi hakkama. On’s ikka mõtet sinnakanti elama või valimistepäeval valima minna.

Julgen kindlalt väita, et vähemalt meie maakonna omavalitsuses ei ole kusagil prügivedu sõna otsese mõttes korraldamata jäänud. Kindlasti on arenemisvajadusi, kasvõi näiteks sorteeritud jäätmete äraandmise võimaluste juurde loomine. Selleks on tõsiseid samme juba astutud. Aga prügivedu korraldatakse teisel viisil kui seaduse mõiste “korraldatud jäätmevedu” ette näeb.

Eriti totter on minu meelest selle artikli juures keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eeki kommentaar, et vallavanemad kardavad jäätmeveo pärast valimistel oma ameti kaotada. Ma ei usu, et talle keegi vallavanematest nii on öelnud.

Kui tõesti, siis polnud tegemist inimesega Saare maakonnast. Sellist vallavanemat saab võrrelda koolidirektoriga, kes keelab töökoha kaotamise hirmus õpilastele halbu hindeid panna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)