Riik ei tohiks reglementeerida rannakalurite püügiõigust (4)

Riik ei tohiks reglementeerida rannakalurite püügiõigust

TÕTTAB KOHTUMISELE: Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tõttamas kohtumisele saare kalandustegelastega. Tema sõnum neile oli, et kalanduse probleemid lahenevad, kui ala antakse ühe ministeeriumi haldusalasse.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ei poolda rannakalurite võrkude limiteerimist, ning arvas, et kalanduse vaeslapse ossa jäämine on suuresti tingitud sellest, et alaga tegeleb kaks ministeeriumi – põllumajandus- ja keskkonnaministeerium.

“Kindlasti ei ole kümne võrgu definitsioon, nagu see seaduses kirjas on, kõige õnnestunum,” märkis Seeder eile kohtumisel Saaremaa kalurite, kalandustöötlejate ja vesiviljelejatega.

Ta lisas, et see lõhkus ära ajaloolise püügiõiguse järjepidevuse ja on tekkinud omaette keeruline olukord, kus ühel või teisel kaluril on registris küll ajalooline püügiõigus, aga püügiluba ei ole, kuna tal on väiksem võrkude arv, kui seadus ette näeb.

“Oleks ju kummaline, kui autojuhile öeldakse, et saad autojuhtimise õiguse, aga autoga sõita võid sa siis, kui sul on nii ja nii palju tööd, või juuksur saab hakata siis juuksurina tegutsema, kui tal on teatud koormus – kui käib alla kümne inimese päevas, siis tööd teha ei või,” tõi minister näite.

Tema sõnul ei peaks riik rannakalurite tegemistesse selliselt sekkuma, sest ajaloolise püügiõigusega kalur on see, kel on ajalooline püügiõigus, ning see, kas ta kasutab seda õigust enda jaoks või majandustegevuseks, on tema enda vaba valik.

“Ilmselt on kalurid teadlikud, et selles küsimuses on põllumajandus- ja keskkonnaministeeriumil erinev arvamus,” sõnas Seeder, kelle hinnangul võiks kalandus siiski olla põllumajandusministeeriumi haldusalas, kuid kontrolliv pool ehk järelevalve peaks jääma keskkonnaministeeriumile.
“Ma usun, et kalandusprobleemid lahenevad siis, kui Eesti riigis otsustatakse, et kalanduspoliitikat hakkab kujundama üks ministeerium,” oli ta kindel.

Seeder tõdes ka, et äärmiselt oluline probleem on madal hind, mida kalurid püütud kala eest saavad. “Kala eest, mida püütakse, peab saama ka väärilist tasu,” ütles minister. “Selleks tuleb aga kalandussektoril astuda püügist ja otsesest kala üleandmisest natuke kaugemale ning hakata ise oma toodangut turustama.”

Seeder lisas, et praegu on vahel lausa 5–6-kordne vahe hinnal, mille saab kalur ja millega edasimüüjad kala turustavad.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul võivad kalandussektori inimesed olla rahulikud ka praeguse keerulise riigieelarve tegemise ajal, sest tegemist on valdkonnaga, mida tuleb kasvatada, ning Euroopa Liidu vahendid, mis on meile tulemas, peab ka ära kasutama.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)