Teetöölised müttavad vihmaga võidu

Teetöölised müttavad vihmaga võidu

TÖÖ KÄIB: Lisaks põllupidajatele on vilets ilm seganud ka teetegijate tööd ning nii tuleb iga vähegi kuivem päev ära kasutada.

Kihelkonna abivallavanema Tormis Lepiku sõnul on augustivihmad põhjustanud sellise olukorra, kus pole enam vahet remonditud ja remontimata teel.

“Suvine turistide suur koormus kruusateedel on siin kindlasti oma osa mänginud,” arvas Lepik, kelle sõnul on küll peamised teetööd, mis vald plaani võttis, ka ära tehtud.

“Oleme tänavu korrastanud ka erateid, mis on avalikus kasutuses, eks selle arvelt jäi osa munitsipaalteid ka tegemata,” rääkis Lepik. Tema sõnul on Kihelkonnal vallateid 104 kilomeetrit ning esmalt püütakse korda saada need teed, mis jäävad postiringi, kauplusauto ning inimeste elamise rajooni.

“Raha kõigile ei jätku,” sõnas Lepik, lisades, et valla eelarves on teede jaoks ette nähtud umbes 2 miljonit krooni ning kuna praegu on põhirõhk pandud külavaheteedele, on vaeslapse ossa jäänud Kihelkonna aleviku teed, mis kindlasti ootavad remonti.

Kehvad ilmastikuolud on aga seganud ka ettevõetud töid. Nii märkis Lepik, et Papissaare munakivitee äärte kordategemine läks tunduvalt kauem, kui planeeritud.

“Oleksin tahtnud, et tööd saanuks tehtud mais-juunis, aga ega me virise, hea, et üldse tehtud sai,” märkis ta. Lepiku sõnul on tänavused suuremad teetööd, mis Kihelkonna vallas tehtud, Harilaiu tee kuni Kiljatu ojani, Papissaare teeääred ning Kehila–Tammese–Läägi teelõik. Viimane neist on 9-kilomeetrine.

Praegu loodab Lepik aga, et ilmaolud veidigi muutuvad, sest muidu võib Saaremaa ralli külavaheteed sootuks lõhkuda. “Annaks ikka ilma, et saaks korralikult ralli ära pidada, teid lõhkumata,” nentis ta. “Ühele teele me ei andnudki luba, sest spetsialistid ütlesid, et pärast rallimasinaid seda teed poleks enam olemas,” tõdes Lepik.

Ka Valjala vallavanema Kaido Kaasiku sõnul on nende vallas teetöid tehtud nii, nagu ilm parajasti lubanud. “Tänagi (eile – toim) on masinad Rahu küla teel,” märkis vallajuht, kelle sõnul on tänavused suuremad teetööd olnud Sakla ja Kalli ning Jööri pool olevad külavaheteed.

“Eelmisel aastal saime tehtud 24 kilomeetrit, eks paistab, kuidas tänavu tuleb,” tõdes Kaasik, lisades, et riigilt on sel aastal Valjala vallale teede jaoks ette nähtud 2,2 miljonit krooni aktsiisiraha.

“Selles suhtes on riik ikka aus olnud küll, et kui aktsiisi on rohkem laekunud, on see ka valdadesse tulnud,” tõdes Valjala vallavanem, kelle sõnul vald oma raha sellele summale juurde lisama ei ole pidanud. Seevastu Pihtla vald on riigi poolt saadud 960 000 kroonile teede jaoks juurde pannud paarsada tuhat. “Meie valla õnn on see, et meil on suhteliselt palju riigiteid,” sõnas vallavanem Tõnu Hütt, kes kiidab riiki ja teedevalitsust Püha–Vanamõisa tee katte alla viimise eest.

Oma jõududega on Pihtla vald põhjalikumalt korda saanud näiteks Sutu tee ning väiksemaid parandusi on tehtud Nässuma–Iilaste, Sutu–Kailuka teel. Samuti on vallas immutuskatte alla saanud teid Kaalis ja Kõljalas. “Väljaküla tee algus tuli täiesti üles võtta ning uus teha,” märkis Hütt.

Loe ka juhtkirja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)