Rahvusvaheline viiulimeistriklass pani muusikakooli nädalaks helisema

Rahvusvaheline viiulimeistriklass pani muusikakooli nädalaks helisema

 

Kuressaare muusikakool on helisenud alates eelmisest nädala esmaspäevast – professor Mari Tampere-Bezrodny Sibeliuse ja Eesti muusikaakadeemiast korraldas neljandat korda viiulilaagri ehk meistrikursused, millest võttis seekord osa paar-kümmend muusikaharidust omandavat eri vanuses ja eri rahvustest noort.

“Siin tekib omamoodi seltskond ja atmosfäär, kus õpilastel on võimalus üksteisega suhelda ja üksteist kuulda,” rääkis Mari Tampere-Bezrodny. Aasta läbi käivad väikesed muusikud ju ükshaaval tunnis erinevates koolides erinevatel maadel, nad ei tea, ei näe ega kuule üksteist. Siin vaadatakse tubli nädala jooksul – selleaastane laager kestab esmaspäevast esmaspäevani – vanu väärtuslikke videosid ja kuulatakse üksteise kontserte ehk n-ö väärtustatakse seda, mis on hea. Laagri suurem eesmärk ongi kõrgete ja pidulike sõnadega väljendudes vaimsete väärtuste äratundmine.

“Meie kunst on ju tegelikult hetkekunst, ja kui seda ei tunta või sellest aspektist juba noorest peale ei kasvatata, siis on hiljem midagi väga raske selgeks teha,” sõnas Mari Tampere. Professor mõtiskles selle üle, et tänapäeva maailm kultiveerib üha enam kümnesse laskmist ning õigem näib see, kes teeb seda kiiremini ja kõvemini, ja see, kes rohkem jõuab ning teisi põlvili painutab, et just sellega jõuame taas kord materialismi-idealismi piirimaile ja vaimsete väärtuste väärtustamiseni.

Tänavu osaleb rekordarv õpilasi – 17, neist kolm Saaremaalt: Kuressaare viiuliõpetaja Laine Sepa parimad kasvandikud Eva Aarnis ja Karl Jõgi ning endine kuressaarlane Johannes Põlda. Laine Sepa sõnul on meistriklassi laagris väga tugevaid mängijaid. Piisab, kui mainida Liis Joametsa (fotol viiuliga) ja Danae Taamalit, kes mõlemad andsid eelmise nädala lõpus Kuressaare muusikakoolis meeldejääva kontserdi.

Neli õpilast on välismaalased: noormees Hispaaniast, neiu Rootsist ja kaks Soome tüdrukut. “Meil on rahvusvaheline seltskond igal aastal,” märkis Tampere ja samas täpsustas, et päris esimesel aastal siiski nii ei olnud.
Kuna töötatakse Tampere sõnul võimete piiri peal õpilaste arvu poolest, siis tuli pigem valida, keda Saaremaale kaasa võtta ja keda mitte. Professor Mari Tamperel on abiks viiuldajast tütar Anna-Liisa Bezrodny ning Nõmme muusikakooli ja Tallinna muusikakeskkooli viiulipedagoog Maire Ots. Töös osalevad kaks pianisti: Elena Fomina (fotol klaveril) ja Thea Nestor.

Mari Tampere jutust selgus ka, miks viiulilaagrit-meistriklassi just siin korraldatakse. “Ilmselt on tegu kokkusattumuse ja aastatepikkuse armastusega selle koha vastu siin. Lausa aastakümnete pikkusega, võiks öelda. Käisime koos minu kadunud abikaasa Igor Bezrodny’ga [tegu on maailmakuulsa dirigendiga – toim] siin puhkamas sügaval nõukogude ajal, kuskil 80-tel, isegi 70-ndate lõpus,” jutustas ta.

“Teinekord sai käidud saarel kontserdiga või muudel asjaoludel. Sest ajast on säilinud sõbrad-tuttavad. Kolleeg Laine Sepaga on juba ammu-ammu head sõprussidemed ning minu abilisel, assistent Maire Otsal on Karalas oma maja. Samuti on tema hooldada Kuressaares Villa Vallin, seal ööbivadki pedagoogid.” Õpilaste käsutuses on Saaremaa Valsi hotellitoad.

Saarlastele anti nädalavahetusel kokku neli tasuta kontserti. Neist esimene oli reedel Kuressaare muusikakoolis. Esines Liis Joamets, teda saatis klaveril Elena Fomina. Laupäeval oli sealsamas viiulikontsert, kus üles astus Eesti muusika- ja teatriakadeemia neljanda kursuse tudeng Danae Taamal, keda saatis klaveril Thea Nestor. Ka pühapäeval oli Kuressaare muusikakoolis kursuslasi taas võimalik kuulata (klaveril Elena Fomina ja Thea Nestor) ning täna kella kolmest esinevad kursuslased Kuressaare linnuse kapiitlisaalis.

Järgmise aasta laager-kursus on aga küsimärgi all. “Me juba nutamegi, et koolil tuleb üks suur remont siia majja,” sõnas Mari Tampere, kaheldes, kas ja kuidas järgmisel aastal laager ikka toimub. Eks seda näitab aeg.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 116 korda, sh täna 1)