Šokolaad aitab olla tervem nii vaimul kui kehal (1)

Šokolaad aitab olla tervem nii vaimul kui kehal

 

Šokolaad on geniaalne maiustus, mis aitab hoida meie vaimse ja füüsilise tervise tasakaalu. Šokolaadi abil saab end ka kaunimaks muuta ja on võimalik parandada isegi oma armuelu.

Sageli rääkitakse, et šokolaad on kahjulik, sest see põhjustab magusasõltuvust. Päris nii see kindlasti pole, sest magusasõltuvuse väljakujunemisel on küsimus ikkagi magusa tarbimise sageduses ja tarbitavates magusakogustes tervikuna ning selle kaudu sündivates maitse-eelistustes, milleks tõepoolest võib ühel hetkel saada ka šokolaad.

Šokolaadi kasulikkus organismile

Šokolaadis leidub hulgaliselt flavonoide (need on raviomadustega värvained), mida meie organism vajab ja millede erinevad kombinatsioonid toimivad meie kehas antioksüdantidena. Neid samu flavonoide kasutatakse aga väga aktiivselt ka kaasaegses meditsiinimaailmas ravimite valmistamisel, eelkõige just südame- ja veresoonkonnahaiguste ravimisel. Flavonoide leidub lisaks šokolaadile ka köögiviljades, marjades, puuviljades, tees ja punaveinis.

Šokolaadi tekkelugu

Šokolaadil on väga pikk ajalugu, mis on alguse saanud Lõuna-Ameerika vihmametsadest. Juba maiad ja asteegid valmistasid omal ajal kakaoubadest kangeid jooke, mis parandasid nende enesetunnet. Euroopasse jõudsid kakaooad alles koos Kolumbusega 16 sajandi alguses.

Sajandeid tagasi leevendati šokolaadi abil näiteks sünnitusvalusid, puhastati verd, parandati unehäireid ja mehelikkust. Ajaloost on teada, et juba legendaarne naistemees Casanova’gi turgutas oma potentsiaali šokolaadiga.

Kakao ja šokolaadi suurepärane toime

Kakao ja šokolaadi peaaegu et jumalik toime on olnud pikka aega ka teaduslike uurimuste huviorbiidis. Juba üksi Harvardi Ülikoolis on uuritud ja kirjutatud 136 teadustööd, uurimaks šokolaadi kasulikkust ja toimet meie organismile.

Tänaseks on teaduslikult tõestatud, et tume šokolaad:
mõjub hästi meie südame tervisele;
takistab vererõhu tõusu;
vähendab südameataki riski;
parandab vereringet meie organismis;
aitab võitluses II-astme diabeedi vastu;
leevendab väsimust;
kiirendab (sportliku)sooritusvalmiduse saavutamist;
parandab reaktsioonikiirust;
aktiveerib keskendumisvõimet ja mälu.

Väga aktiivselt tegeletakse ka kakao tervistavate mõjude uurimisega. Teada on, et kakaomassis on sadu erinevaid ühendeid, mis kõik meie tervislikku seisundit mõjutavad. Kakaomass sisaldab rohkesti flavonoide, mineraalaineid (vase- ja magneesiumiühendeid), kofeiini (kesknärvisüsteemi ergutav aine), teobrominiini (kasutatakse ravimina veresoonte laiendamisel), trüptofaani (valkude koostisse kuuluv aminohape, mis tõstab serotoniinitaset organismis).

Tänaseks on teaduslikult tõestatud, et kakao:
laiendab veresooni;
pärsib veresoonte ummistusi;
langetab vererõhku.

Valge šokolaadi eelistajatele teadmiseks, et teil tuleb piirduda vaid maitsenaudinguga, kuna valgel šokolaadil tumeda šokolaadiga võrreldes tervistav toime puudub. Valge šokolaad koosneb vaid kakaovõist, piimapulbrist ja suhkrust. Šokolaadi tervislikkuse võti peitub aga kakaojahus – seega, mida kõrgem on kakaojahu sisaldus šokolaadis, seda tervislikum selle toime meie organismile on ja seda tumedamat värvi ka šokolaad on.

Tume šokolaad seevastu aitab tasakaalustada meie emotsionaalset tasakaalu. Tänu šokolaadis sisalduvale trüptofaanile on võimalik tõsta serotoniinitaset (kesknärvisüsteemis leiduv aine) meie organismis. Serotoniin on aga aine, mis mõjutab nii meie meeleolu kui emotsioone. Mida kõrgem on serotoniinitase meie organismis, seda positiivsemad me oleme ja paremini ennast tunneme. Ka siis, kui oleme armunud, on serotoniin see imeaine, mis paneb meid end imeliselt tundma, vallandades meis ekstaasi ja piiritu õnnetunde.

Šokolaad ja seks

Kindlasti olete kuulnud väidet, et šokolaad on seksi aseaine ja et see olla paljude arvates isegi parem kui seks. Olgu selle väitega kuidas on, aga uurimused on näidanud, et šokolaadi söövad naised on oluliselt enam rahulolevamad oma seksieluga ning harrastavad seda sagedamini kui need, kes šokolaadist lugu ei pea. Ka olla šokolaadi armastavad naised atraktiivsemad ja kaunimad.

Šokolaadihoolitsused ja -massaaž

Šokolaadihoolitsused (nii näole kui kehale) ja –massaaž on abivahendid keha lõõgastamisel, mis aitavad suurendada meie vastupidavust, jõudu, vitaalsust ja sisemist tugevust, andes meile enesekontrolli, tugeva tahtejõu ja taluvuse. Šokolaadimassaaž vähendab stressi, tugevdab närvisüsteemi ning loob heaolutunde, tekitades soodsaid emotsioone. Massaaži käigus kaovad (kas või ajutiseltki) rõhutud meeleolu, mured ja raskustunne. Kõik see koos kehalise heaolutundega on aluseks positiivse värvinguga emotsioonide kujunemisele. Kehale mõjub šokolaadimassaaž nahka niisutavalt, muutes selle pehmemaks, elastsemaks ja päikeselegi vastupidavamaks.

Sai versus šokolaad

Tume šokolaad on palju kasulikum kaaslane õhtutee või
-kohvi kõrvale kui magus saiake. Šokolaadis sisaldub rasva ja energiat samuti nagu pagaritoodeteski, kuid tumedat šokolaadi nautides saavutab meie maitsemeel palju kiiremini maitsenaudingu ja magusaisu rahuldatakse vaid paari tükikesega.

Need, kes oma tervisest erilist hoolt kannavad, teadke, et tumedat šokolaadi on kasulik tarbida mõned tükikesed iga päev ja mida kõrgem on selles kakaosisaldus, seda tervislikum.

Šokolaad ja maitsenaudingud

Paljud šokolaadisööjad ei armasta tumedat šokolaadi, väites, et see on mõru ja maitsetu. Et enda maitsemeelele see sobivaim üles leida, on soovitav maitsmiseks hankida erinevate tootjate erineva kakao-sisaldusega šokolaade. Maitsmist on soovitav alustada madalama kakaosisaldusega toodetest, jälgides šokolaadi maitset ja suussulavust. Šokolaadi õige tarbimistemperatuur on toatemperatuur.

Šokolaadi juurde sobib nautida magusaid ja kangeid veine, näiteks madeirat, portveini või sherry’it. Seega alati on mõttekas enne läbi mõelda, kui kedagi šokolaadikarbi ja veiniga üllatada plaanite.

Tihti ei saa me mõjutada seda, kuidas meie elu kulgeb, küll aga seda, kuidas me oma emotsioone ja tundeid juhime – šokolaad aitab meid igapäevaelu rikastavate positiivsete mõjude vormimisel.

Šokolaadine kamavaht pekanipähklite ja madeira ploomidega (6-le)

400 gr (lahjat või vanilje) kohupiima
100 gr naturaalset toorjuustu
200 gr vahukoort
2 tl vaniljesuhkrut (kui kasutad vanilje kohupiima, siis lisa 1 tl)
6–8 spl demerara suhkrut (lähtu enda magusa maitsest)
6 tl sprüngleid või riivitud šokolaadi (soovitan kasutada segu tumedast ja valgest šokolaadist)
4–6 pekani pähklit
6 spl kamajahu
2 madeira ploomi (kaunistuseks)

Valmistamine:
Rösti pliidil kamajahu ja peeneks hakitud pekanipähklid ning jäta jahtuma.
Sega omavahel kohupiim, toorjuust, demerarasuhkur.
Lisa vahukoorele vaniljesuhkur ja vahusta koor.
Sega kohupiima-toorjuustu mass vahukoorega kergelt segades.
Lisa segule jahtunud röstitud kamajahu ja pähklisegu ning riivitud šokolaad ja sega veelkord.
Jahuta saadud segu 1–2 tundi jahekapis.
Jaga saadud segu portsjoniteks (soovitav klaaskaussi või desserdipokaali ja muide väga mugav on selle tegevuse juures kasutada tordipritsi – tulemus jääb palju korrektsem).
Kaunista dessert madeira ploomidega (kuna ploomiaeg on ukse ees, siis kasuta oma aia ploome, kuid pista need paar päeva enne magustoidu valmistamist kangesse veini ligunema. Kui ploomid on väga suured, siis lõika need väiksemaks).

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 162 korda, sh täna 1)