Jüri Tuuliku “Meretagune asi” pani Riias publiku kihama

Jüri Tuuliku “Meretagune asi” pani Riias publiku kihama

“Meretagune asi” Randlase trupi esituses on mõistetav ka paljurahvuselisele publikule. Riias Põhjamaade harrastusteatrite festivalil panid läänlased publiku kihama.

Haapsalu teater Randlane esindas Eesti harrastusteatreid edukalt Jüri Tuuliku “Meretaguse asjaga” eelmisel nädalal Riias Põhjamaade harrastusteatrite festivalil. Abrukalt pärit kirjaniku loomingu dramatiseeris ja tõi publiku ette lavastaja Maie Matvei. Möödunud aasta märtsis Haapsalus esietendunud “Meretagune asi” tunnistati üleriigilisel hobiteatrite konkursil mullu parimaks lavastuseks. Teatritükis kaasa mänginud näitlejad on pälvinud nii žürii kui ka pealtvaatajate soosingu. Eestis võitis parima naisnäitleja tiitli Malli osatäitja Anne Pangsepp (pildil paremalt esimene).

Riias lavastusi paremusritta ei sätitud, küll aga jagas rahvusvaheline seltskond läänlastest teatritegijaile ohtrasti kiitust toreda mängu eest.

“Teatrikriitikud hindasid meie mängu positiivselt, lausa ülivõrdes. Mina jäin oma näitlejatega väga rahule. Mõlemad etendused läksid täissaalile, isegi lisatoole tuli panna. Kohalikud eestlased olid ka saalis. Teistegi rahvuste esindajad elasid mängule kaasa. Mingi kummaline aura liikus saalis. Seda me tunnetasime. Ju siis oli meie mäng nii mõjus,” kiitis Maie Matvei osatäitjaid ja üldse festivali õhkkonda.

Möödunud suvel ka Abrukal “Meretaguse asjaga” käinud Randlase trupp pärast Riiat loorbereile puhkama ei jää. Menukat lavatükki mängitakse edasi. Loodetavasti toimub tuleval aastal Kuressaares Tuulikute loomingu dramaturgiafestival. Vähemalt selle ajani kavatseb Randlane menulavastust sooja hoida.

Maie Matvei sõnul oli neil Riia festivalil teiste riikide lavastustest palju õppida. Eriti meeldis läänlastele Islandi “Bingo”. “Neil on lausa oma näitekirjanik, kes trupile kirjutab. See lavastus oli tõesti festivali pärl. Minu meelest ületas see esitus isegi kutseliste mängu. Mängiti ka klassikat. Fääri saared tulid välja Shakespeare’i “Othelloga”. Lavastusi oli seinast seina. Tundsime ennast võrdseina võrdsete seas. Festival andis uut jõudu edasi tegutsemiseks,” võttis Tuuliku loomingu austaja “Meretaguse asjaga” Lätis käimise kokku.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)