Pöide isetegijad viisid võrokesed Vilsandi saarele

Pöide isetegijad viisid võrokesed Vilsandi saarele

TANTSULUST VILSANDIL: Pöide Piigad Vilsandil Jaagu talu õuel.

Ene Laagi tantsurühmadel ja Õie Pärteli lauluansamblitel oli esinemiste rohke nädalavahetus. Pöide ja Orissaare isetegijad käisid tantsimas-laulmas Kuressaare merepäevadel ning Vilsandi saarel Kusti talu õuel.

Laupäeva keskpäeval olid neli laulumeest Raivo Kabur, Kalvin Pärtel, Vambola Raev ja Vilmar Laak merepäevade kontserdilaval ning Pöide Piiga 12 tantsunaist lava ees ühiselt ette kandmas “Merepidu” (H.-M. Kõmmus). Seejärel tantsisid naised “Ma es kuule” (Ü. Ferchel), mehed laulsid “Kui ootab sadam” (A. Oit). Esinejaid saatis akordionil Aste põhikooli muusikaõpetaja Reet Lõugas. Kollektiivide juhid võtsid teenitult vastu merepäevade raamitud aukirjad ja kinkekaardid.

Kuressaares ühinesid meie taidlejatega võrulased. Tornimäe rahvamaja segatantsurühm on pikki aastaid olnud sõprussuhetes Parksepa rahvamaja rühmaga “Tsuua Sulatsõ” Võru vallast. Rühm tegutseb Eevi Jõgari juhendamisel juba 1978. aastast. Eelmisel õhtul võõrustas 19 võrokest Saaremaa tantsupaar Aili ja Kustas Ansper.

Merepäevadelt otse Vilsandi saarele

Pärast merepäevade kontserti võttis meie buss mandri bussi sappa ja sõit läks Vilsandi poole. Kuusnõmme sadamasse jõudes jaotusime liikumisviisi järgi kolmeks: paadis sõitjad, veoautokastis sõitjad ja kümmekond jalgsi läbi vee kõndijat. Ilm oli ilus, meri tüüne. Pooleteist tunniga jõudsid kõik lahke vastuvõtja Kadri Kullapere hoole alla. Seal jaotusime ööbimispaiga järgi jälle kolmeks: bioloogiajaam, majutamiskeskus, turismitalu. Enne kontserti pakkus Kadri Kullapere kokkutulnuile angerjasuppi ja ahjusooje saiakesi.

Kell 19 algas kontsert Kusti talu õuel. Laulsid mehed ja segaansambel Võrksarm Õie Pärteli juhatusel, tantsisid segarühm ja Pöide Piigad Ene Laagiga eesotsas, esines Võru tantsurühm Tsuua Sulatsõ Eevi Jõgari õpetusel. Publiku hulgas istus teiste hulgas ka saarevaht Jaan Tätte abikaasaga.

Esinejaid saatis Reet Lõugas akordionil, aga ka loodus ise – sahisesid puulehed, puhus tuuleke, õuemuru summutas tantsusamme, õhtupaiste pani rahvariide värvid kumama. Kui esinemisnumbrid läbi said, tantsiti ja lauldi seltskonnamänge, eestvedajaks Ene Laak.

Pühapäeva hommikul pakkus perenaine väga maitsvat putru koos veel maitsvama moosiga ning pudrukõrvast. Kõhud täis, kogunesime eelmise õhtu tantsusaali.

Õues tibutas, Kadri Kullapere jutustas kuulajaile Vilsandi ajalugu, lubades rääkida nii kaua, kuni õues langeb viimane vihmapiisk. Saju lõppedes suundusime matkarajale. Meie loodusjuht rääkis väga huvitavalt, samas lihtsalt, temast võis aru saada nii võhik kui teadja, nii noor kui vana.

Tagasi Saaremaale tulime juba kahes jaos – jalgsi liikujaid ei olnud, vaevu mahtusime veoauto kasti. Sadamas ootasime ära ka võru tantsijate teise paaditäie. Jätsime hüvasti lubadusega sügisel kokku saada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 100 korda, sh täna 1)