Muhulaste imelised tantsimised Alpides ehk 45. Europeade

Muhulaste imelised tantsimised Alpides ehk 45. Europeade

MUHU KOLLANE HAKKAS SILMA: Isegi pärast kahekilomeetrist paraadis marssimist olid muhulased reipad ja tantsulised.

Juuli lõpus, täpsemalt 23. kuni 27. juulini osales muhulaste naisrühm Tokkroes 45. Europeade’il ehk suvisel Euroopa folkoorifestivalil Šveitsis.

Väikesesse maalilisse Alpidesse varjunud linna Martigny’sse mahtus viie päeva jooksul kokku ligi 6000 rahvatantsijat, lauljat ning rahvakultuuri esindajat. Eestist sõitis Šveitsi neli bussitäit ehk 14 rahvakultuurigruppi koos rahvakultuurispetsialistidega, et üheskoos Euroopa eri paigust pärit rahvaga lustida ning muuta väike mägilinn korraks rahvaste paabeliks.

“Sõidetakse ikka seepärast, et maailma näha,” sõnas Tokk-roesi juhendaja Anne Keerd. “Europeade’il osalemine on meile nii töö kui puhkus.”
Rännule eelneval sügisel hakkab rühm end tasapisi valmis seadma. Nii moraalselt kui ka majanduslikult. Kuigi bussisõit võib tunduda pikk ja tüütu, ei lase muhulased end sest häirida.

Näputöö on ikka kaasas ning sõidu ajal valmisid nii mõnedki kaunid esemed. Tokkroesi jaoks oli see juba kolmas Europeade. Eelnenud aastad on viinud muhulastest tantsijad Hispaaniasse 2006. aastal ja Taani 2007. Aga rännupisik hakkas külge aastal 2005, mil sai Sõlusega sõidetud Prantsusmaale, märkis Anne Keerd.

“Võrreldes Taani Europeade’iga oli Šveits südamlikum ja soojem,” meenutas Tokkroesi juht eelnenud sõite. Hispaania oli tema sõnul tervele rühmale superelamus, aga ega elu-olu Martigny’s sellele väga alla jäänud. Tokkroesi ööbimispaik oli päris linna südames, otse peamise esinemiskoha kõrval ja see omakorda võimaldas osa võtta festivalilinna ööelust. “Läks hästi, kui paar tundi sai öösel magada,” naeris Anne ise.

Just loodus ja melu olid need, mis läksid südamesse ning loomulikult ka sõbrad, kellega taas kohtuti. Hispaania-tuttavad olid muhulased üles otsinud ning kinkinud kollektiivile albumitäie Tokkroesi pilte. See oli Anne Keerdi meelest vahest üks kõige meeldejäävamaid seiku läbi festivali.
Muhulased osalesid suurejoonelisel avamistseremoonial Martigny antiikses amfiteatris, läbisid eelviimasel ehk festivali ametlikul päeval paraadis tantsides kaks kilomeetrit südalinna tänavaid (muuseas teenisid nad ära suure-suure aplausi pea igas kohas, kust läbi läksid), esinesid Euroopa Külas ning erinevatel tänavalõikudel kesklinnas. Martigny keskuses andis Tokkroes kokku neli eraldi kontserti.

Festivali kava oli üles ehitatud lõtkudega, nii et pidulised said tutvuda nii ümbruskonna kui linnaga, rääkimata sellest, et oli võimalus sõbruneda kokkusõitnud pidulistega Euroopa erinevatest nurkadest. Muhulased hakkasid igal pool silma, kuhu iganes nad oma rahvariietega ka läksid, isegi nii kirjul taustal kui oli Europeade’i-aegne rahvariiete virr-varr.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 136 korda, sh täna 1)