Saaremaa Kaitseliidu noored laagerdavad Tehumardil

Saaremaa Kaitseliidu noored laagerdavad Tehumardil

KAS KUNSTILAAGER?: Ei, hoopis Saaremaa Maleva noorkotkad ja kodutütred oma suvelaagris liivatrükki katsetamas. Võrumaalt pärit juhendaja Helju Sarapuu sõnul olid trükimeetodist huvitatud nii tüdrukud kui ka poisid.

Täna lõppeb Tehumardil Kaitseliidu Saaremaa Maleva väljaõppebaasis kolm päeva kestnud kodutütarde ja noorkotkaste traditsiooniline suvelaager. Seekordne kokkusaamine oli Saaremaa noortele juba kümnes.

Laagriülem Heimar Põld ütles, et tänavu oli lapsi laagris kokku 168. Vanus jäi 8 ja18 vahele. Noorkotkaste ja kodutütardega oli laagris ka külalisrühm Kuressaare Noortekeskusest ning lisaks lastele olid laagris juhendajad ja vaatlejad Pärnust. Põld avaldas vaid kahetsust, et Kaitseliidu peastaabist keegi kohale ei saanud tulla.

See aga laagri toimumist ei mõjutanud. Põld ütles: “Juba kümnendat aastat tuleme kokku vaatamata ilmale. Alati siin meie väljaõppekeskuses ja alati on ilus ilm.”

Põld ütles, et laagriprogrammi koostamisel sooviti lastele võimalikult vähe erialaseid ülesandeid anda. “Neid nad saavad aastaringselt teha,” selgitas ta. Küll aga käisid külas õpetussõnu jagamas näiteks noorsoopolitsei, päästekeskus ja rolleriklubi. Noorkotkad ja kodutütred said teadmisi enesekaitsest, katsetada, kuidas käib liivatrükk ning pidada stiilipidu.

Kuna ilm laagrilisi soosis, käidi ka ujumas ja mängiti palli, aga kõike lihtsalt lõbu pärast. “Tänavu ei teinud me jah mingeid võistlusi, las lapsed olla,” lisas Põld. Laagrilised ööbisid väljaõppebaasis telklinnakus.

Palju tublisid noori

Põld avaldas headmeelt, et Saaremaal on nii palju tublisid noori, kes ikka ja jälle laagrisse tulevad. Näiteks Kärla neiu Liisi Preedin oli tänavu laagris juba kaheksandat aastat ja seekord juba juhendajana. Preedin sõnas, et kaitseliidu teema on talle südamelähedane juba lapsepõlvest. “Ma olen selle sees üles kasvanud,” selgitas ta.

Laagris viibinud komandandi asetäitja Venno Tamjärv ei suutnud laagris osalemise kordi aga kokku lugedagi. “Ühe aasta olen olnud lihtsalt laagris, kõik järgnevad olen juba juhtide abi olnud,” ütles Tamjärv.

Kui üleriigilistes laagrites saavad osaleda vaid üksikud noored, siis Saaremaa maleva suvelaagris võivad Heimar Põllu sõnul osaleda kõik kohalikud noorkotkad ja kodutütred. Kõige rohkem on neid Põllu andmeil Laimjalas, Kihelkonnal ja Kärlal. Kõige enam on lapsi laagris korraga olnud 260. “Aga siis me olime päris hädas ka,” ütles Põld.

Toimunud laagri kohta arvasid vaatlejatena laagris olnud Pärnumaa Maleva noorteinstruktorid Lea Pikker ja Rait Vaeno, et kritiseerida pole siin midagi. “Saaremaa laagritel on kena nägu,” naeris Vaenu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)