Üleilmne abrukalaste kokkutulek tõi nädalavahetusel saarele ligi 150 inimest

Üleilmne abrukalaste kokkutulek tõi nädalavahetusel saarele ligi 150 inimest

TÕSINE KÜLASIMMAN: Kokkutulekul peetud simmanil esinenud rahvatantsurühm Tantsusarvikud näitas rahvale õiged sammud ette.

Laupäeval ja pühapäeval kutsus Abruka saar külla oma kunagisi ja praeguseid elanikke. Esimest korda toimunud ülemaailmsele abrukalaste kokkutulekule saabus poolteistsada inimest.

Kaks päeva kestnud üritus hõlmas nii kadunud abrukalaste mälestamist surnuaiapühal, meeleolukat simmanit muuseumiseltsi hoovil kui ka Saaremaa rahvateatri etendust “Abruka lood”.

Kokkutuleku ühe korraldaja Krista Lemberi sõnul õnnestus üritus üle ootuste hästi. Saart külastas arvatust rohkem inimesi ja kõik sujus. Eelmine kord said Abruka elanikud kokku 20 aastat tagasi, kui kokkutulekut pidas Abruka kool. Nüüd on Lemberil plaanis muuta kokkutulekud traditsiooniks, mis võiks korduda iga viie aasta tagant.

Laupäevaõhtune külasimman kujunes kokkutuleku peaürituseks. Saare- ja Muhumaa pillimehed Meelis Mereäär ja Ain Hannus panid rahva lava ees tantsu lööma. Kui lava päevavalguses veel tühjavõitu oli, siis pärast päikese loojumist ja piisaval hulgal julguse võtmist saabusid naiste ettevõtlikkuse tulemusena lavale ka Abruka mehed. Poisid mängisid pilli, tüdrukud jooksid seelikusabade lehvides mööda platsi, kalurid võtsid napsu ja kõik lauad olid suitsukala all lookas. Oli üks Abruka pidu.

“Abruka lugude” autor Jüri Tuulik oli samuti simmanil kohal ja heiskas koos vend Üloga avamisel ka lipu. “Kõige rohkem naudin ma vaikust,” ütles Tuulik oma tegude kohta saarel. Viimastel aastatel on Tuulik mõned korrad aastas ikka aega leidnud, et oma lapsepõlvesaart külastada. Varem, kui sai mandril elatud, jäi selleks vähem mahti, rääkis kirjanik.

Pühapäeva hommikul abrukalastega kohtunud Kaarma vallavanem Ülo Vevers ütles oma sõnavõtus, et Abruka on teistest väikesaartest arengult ees. Juttu vallavanemaga jätkus koheletulnutel saare heaolu teemadel kauaks. “Inimesed on oma kodusaarele pühendunud. Siin on kodud täiesti uues hingamises,” ütles suviti Abrukat külastav Margot.

Seda, et just viimastel aastatel on Abrukale uuesti elu sisse tulemas, tunnistas ka Lember, kuid ei osanud seda fenomeni seletada. Kui aastaringselt elab saarel 12 inimest, pluss mõned töömehed, siis suvel on igas majas elu. Kokkutuleku ajaks ärkas saar aga täiesti uuele elule.
“Siin hakkab aeg teistmoodi voolama,” ütles kokkutuleku korraldaja ning Abruka muuseumiseltsi juhataja Mari Tuulik. “Tuled Abrukale ja tahaks midagi kohe tegema hakata, aga siin käib kõik teistmoodi. Meil on siin oma aeg. Abruka aeg,” lisas Tuulik.

Abrukalaste kokkutulekust loe pikemalt homsest Oma Saarest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)