20 aastat tagasi medalitesadu ei olnud

20 aastat tagasi medalitesadu ei olnud

MEDALISTID 20 AASTAT TAGASI: Nemad olid õpilased, kes 1988 aastal lahkusid kooli lõpuaktuselt medaliga.

1988. aasta 2. juuli Saarte Hääl avaldas tol aastal keskkooli medaliga lõpetanute nimekirja. Ühtekokku 13 nime. Kui vaadata praegust iga-aastast medalitesadu tundub, et tollal oli medaleid reeglina vähem kui praegu.

Keskkooli lõpetasid aastal 1988 kuldmedaliga Margus Pärn ja Kadri Koit I keskkoolist ning Virgo Vinkel Leisi keskkoolist, hõbemedaliga Reene Sepp, Erich Teigamägi I keskkoolist, Irene Alt, Riina Pihel 2. keskkoolist, Mirjam Püüa, Aina Prei, Siiri Nurk Leisi keskkoolist ning Ruth Kärner ja Ada Toomsalu Orissaare keskkoolist.

Inglise keel oli komistuskiviks

Üks medalistidest, I keskkooli lõpetanud Erich Teigamägi meenutab, et mingit erilist medalile upitamist ei mäleta ta küll. “Uuesti ei teinud ma midagi, kõik oli varem korralikult tehtud,” ütles praegune Eesti Kergejõustiku Liidu president ja ärimees.

Temal jäi kuldmedalist puudu täpselt kaks viite. Neljadena märgiti tunnistusele astronoomia ja inglise keel. Raskeimaks eksamiks tundub Teigamäele tagantjärele olevat vene keel.

Medalist on mehel olnud elus nii palju kasu, et tollasesse Tallinna Polütehnilise Instituudi majandusteaduskonda astudes ei pidanud ta tegema kõiki eksameid.

Samuti I keskkoolis hõbeda saanud Reene Sepp ei osanud tollast ja praegust medalijagamise korda võrrelda, kuid tema arvates oli potentsiaalseid medaliste tol aastal nende koolis rohkem kui tegelikult medaliga lõpetas.

Sepp ise pidi sarnaselt Teigamäele avastama oma tunnistuselt hinde “4” inglise keele lahtrist. Samas puutuvad nii Teigamägi kui ka Sepp nüüd oma igapäevaelus inglise keelega nii tihedalt kokku, et tollane hinne neli tundub imelik.

Medal ei anna suurt midagi

Erich Teigamägi ei usu, et tollal oli medali saamine raskem kui praegu, kuid siiski on näha, et viimastel aastatel on medalisaajate arv maakonnas suurenenud. 2008. a lõpetas erinevate medalitega näiteks 24 noort. Aasta tagasi Saaremaa Ühisgümnaasiumi kuldmedaliga lõpetanud Krista Tiit räägib, et koolis tuli ette küll olukordi, kus õpilased käisid õpetajate käest lunimas ühe või teise aine ümbertegemist kui medal oli silmapiiril.

Medal iseenesest ei andvat tema sõnul suurt midagi. Natuke ehk soodustab mõnes kohas ülikooli astumist, kuid pigem eelistatakse Tiidu arvates neid, kes on näiteks erinevatel olümpiaadidel edukalt esinenud.

Kes aitab, kes mitte

Tollase 2. keskkooli ja praeguse Kuressaare gümnaasiumi direktori Toomas Takkise sõnul on praegu medalite väljaandmisel hoopis teine kord kui toona. “Seda korda on muudetud üsna tihti,” märkis Takkis, kelle kinnitusel on olnud ka aastaid, kus üldse medaleid pole välja antud.
Samas nentis Takkis, et praegu on medaliste rohkem kui 80ndatel. Takkise arvates ei saa öelda, et õpetajad aitavad õpilasi medalile. “See on individuaalne, kes aitab ja kes mitte,” ütles koolipapa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 128 korda, sh täna 1)