Tarmo Pikner: Taritu laulupäev on isegi suurem üritus kui üldlaulupidu (8)

Tarmo Pikner: Taritu laulupäev on isegi suurem üritus kui üldlaulupidu

LAULJAD KOOS: Ühendkoorid lasid Taritu rahvamaja õuel laulul kõlada. Kokku oli tuldud üle kogu Saaremaa.

Pühapäev oli Taritu kandi inimestele olulise tähendusega – rahvamaja hoovis lauldi ja tantsiti juba 47ndat suve.

Ilmaga oli Lümanda valda seekord tõepoolest õnnistatud. Päike lõõskas lausa nii tugevalt, et pool publikust otsis istekohti puudevilus. Ka Lümanda vallavanem Tarmo Pikner lausus avakõnes, et kuna ilma pole vaja enam ilusaks laulda, tuleks lauluga hoopis hinged puhtaks ja ilusaks muuta.

Samuti tõi vallavanem välja, et Taritu laulupidu on suhteliselt võetuna isegi suurem üritus kui üldlaulupidu. Nimelt esineb Taritu laulupäeval rohkem inimesi, kui külas on elanikke. Taritu rahvamaja juhataja Aili Salongi sõnul astus tänavusel laulupäeval publiku ette 15 kollektiivi, kokku ligi 200 osalejaga.

Esinejaid oli nii Taritust kui üle terve Saaremaa. Mitmed kollektiivid samad, mis päev varem Mustjala laulupäevalgi.

Seetõttu panebki imestama, kust saarlastel nii suur lauluhimu. Ka vallavanem Pikner tõi oma kõnes välja, et kohalikel peab ikka tungiv soov ja vajadus laulu järgi olema, kui kiirel heinaajal siia kuuma päikese alla tullakse ja laulul kõlada lastakse.

Ja laulu jätkus kauemaks

Laulupeolood, rahvalikud viisid ja tantsud kanti ette nii üksikute kollektiivide kui ühendkooride ja –tantsugruppidega. Eriti elas publik kaasa Taritu väikeste tüdrukute tantsurühmale ”Rohelised ketsid”, kes vanemate rahvatantsijatega võrdselt kuuma päikese all esinesid.

Publikut jagus nii istepinkidele kui puude varju. Vaadati esinejaid, söödi jäätist ja puhuti tuttavatega juttu. Ühesõnaga tunti ennast hästi ja nauditi päikeselist pühapäeva Taritu rahvamaja õuel.

Küsimusele, mis on see, mis nii suure hulga rahvast juba 47. korda Taritu laulupäevale kokku toob, vastas Aili Salong: “Järjepidevus, traditsioon.” Tema sõnul ei taha keegi olla järjepidevuse katkestaja.

Vahetult pärast ühendkooride laulu lõppemist tunnistas Salong, et üritus oli tõepoolest ilus ning kõik laabus. “Ja milline ilm!” ei suutnud Salong rõõmu varjata. Samuti ütles ta, et publiku hulgas oli nii oma inimesi kui võõraid. “Osad näod olid täitsa tundmatud,” ütles Salong. See aga annab märku ürituse populaarsusest – kokku tullakse nii oma külast kui kaugemaltki. Seega ei ole ilma asjata levinud kuuldus, et Taritu laulupäev on kohalike jaoks aasta tähtsündmus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)