Läti noored muusikud esinevad kirikus

Kolmapäeval, 23. juulil esineb Laurentiuse kirikus Latvia Youth Symphonic Band.

Lätlased esitavad kavas “Music in Church” J. S. Bachi, J. C. Franki, R. Rodrigese, Merkadante ja A. Reedi muusikat. Flöötidel soleerivad Maija Zandberga ja Janis Purinš.

Latvia Youth Symphonic Band (LYSB) tuleb kokku kord aasta jooksul ja koondab 60 noort läti muusikut vanuses 12–20. LYSBi kutsutakse ka festivaliorkestriks, sest lühikese aja jooksul mitte ainult ei õpita repertuaari, vaid see on omalaadne noorte kohtumispaik.

Koos käiakse projekti korras kord aastas, kus 10 päeva jooksul omandatakse uus repertuaar, kohtutakse muusikutega Lätist ja mujaltki ning tuntakse rõõmu koos musitseerimisest. Igal aastal vahetub orkestri koosseis ca 30% ulatuses andes teed uutele muusikutele. Nii on LYSB tõsine orkestrimängu kool ja annab esimese kogemuse professionaalse muusiku elukutsest.

Orkestri repertuaar põhineb klassikalisel muusikal, džässil ning kaasaegsel muusikal ning baseerub orkestri spetsiifikal – intensiivne töö ja kontsertprogrammi ettevalmistamine vaid väheste proovidega.

LYSB kutsuti kokku puhkpilliorkestri Riga eestvõttel. 1996. aastal organiseerisid nad ülemaalise puu-, vask- ja löökpillimängijatele ja neist moodustati esimene LYSBi. Kogemus osutus edukaks ning sest ajast peale on taolisi võistlusi korraldatud neli korda.

Aastal 2004. kogunes 203 noort muusikut 57 läti koolust ja neist parimad moodustavad praeguse orkestri koosseisu – Latvia Youth Symphonic Band.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)