Ajakirjanik arvab: Pange ennast põlema! (6)

Ajakirjanik arvab: Pange ennast põlema!

 

Mu vaikses kenas metsatalus elav ema pole ainuke maainimene, kes räägib, et kohe mitte ei tahaks oma rahu rikkuda raadiot lahti tehes või ajalehte ette võttes – nii vihaleajavad on viimasel ajal uudised, mida sealt kuuled või loed.

See, et umbes kilomeetri kaugusel olevas bussipeatuses peatub buss nüüd vaid korra päevas, võib ju kellelegi tunduda lausa kingitusena, aga 80-aastasele inimesele tähendab sõit perearsti juurde Salmele või linna söögipoolise järele nüüd ka öömajale jäämist – kui täna lähed, enne homset tagasi ei saa.

Nii poed, velsker kui postkontor olid teise riigikorra ajal naaberkülas, pisut eemal ka kool, raamatukogu ja kultuurimaja. Sinna ja tagasi pääses liinibussiga hommikul, päeval ja õhtul. Küla on alles, aga kadunud on pood, kool ja velskripunkt. Lähima kaupluseni on üle kümne kilomeetri, postiljone aga valla kohta järel üksainus. Vaid tänu selle kandi hämmastavalt elujõulistele kultuuritraditsioonidele ja valla vaprusele on neist järel veel raamatukogu ja rahvamaja.

Tuletõrjeautogi koos väljaõppinud meestega oli naaberkülas või hiljem sovhoosikeskuses valmis appi ruttama, nüüd enam mitte. Mõnel pool maal neid veel on, aga mitte enam kauaks – neil päevil avastas siseminister, et kokkuhoiu mõttes tuleks väikesed päästekomandod likvideerida. “Mis teha, ega siis Eesti riik sellest maha ei sure,” kõlas ministri kommentaar.

Mõne päeva eest käis riiki (bussifirmat?) Saaremaal esindav maavanem Tagamõisa kandi selgitamas, et arsti juures tuleb neil käia mitte siis, kui haigus kallal või doktoril vastuvõtupäev, vaid neil paaril päeval nädalas, kui riigi dotatsioonil tegutsev bussifirma sinnakanti põigata suvatseb.

Huvitav, mis sõnum riigil pärast viimaste allesjäänud kohalike päästekomandode likvideerimist maavanema suu kaudu külarahvale edasi anda on? Kas “Pange ennast põlema!” – ehk saaks sellest tüütust probleemidehunnikust siis lõpuks lahti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)