Taritus peeti sportlik nädalavahetus

Taritus peeti sportlik nädalavahetus

TRADITSIOON SAI ALGUSE: Taritu tublid spordiaktivistid kutsusid ellu Johannes Raasukese mälestusvõistluse, millest saamas uhke traditsioon. Võistlejaid jooksurajal oli igast vanusest.

Nädalavahetus oli Taritus kaks Lümanda valla kaalukalt spordiüritust. 6. juulil toimus esmakordselt Juku Jooks ja juba viieteistkümnendat korda Taritu–Lümanda–Karala sõpruskohtumine pallimängudes.

Esimene Juku Jooks

Lepiku talu õues toimunud Juku Jooksu pidulikul avamisel räägiti Johannes Raasukese tegemistest ja sportlikust entusiasmist.

Jaanus Reede Taritu Arenguseltsist rõhutas tema osa kohalike noorte õhutamisel, et nad aktiivselt sporti teeksid. Enno Raasuke tutvustas mitmekülgse spordimehe suguvõsa. Heino Laht andis Johannese kunagised naelikud perekond Raasukese kätte hoiule.

Heino noore poisina oli saanud innustust Lepiku Juku tegemistest ja naelikud oli talle tol ajal marjaks ära kulunud. Ja oh üllatust, Uno Kütt Varpe külast oli peale sõda Johannesega koos Tallinnas sportinud ja 1949. aastal seal sõudmise rahvapaatide klassis koos vabariigis pronksi võitnud. Uno läks isegi Kristjan Palusalu treeningrühma harjutama, ikka Juku õhutusel.

“See kondiväänamine polnud just minu jaoks,” nentis endine spordimees.
Lepiku vana maja seinal avati bareljeef Johannes Raasukese mälestuseks. Katte eemaldasid Erkki Raasuke sugulaste ja Heino Laht spordimeeste ja Arenguseltsi esindajana. Seejärel tutvustas peakohtunik Urve Vakker 1000 m maastikujooksu läbiviimiskorda ja võistlused võisidki alata.

Juku Jooksu tulemused

Eelkooliealisi oli stardijoonel kaksteist ja nende distants kulges taluõuel ümber maja. Vanimad neist hakkavad sügisel kooli tulema ja noorimad tegid ema-isa saatel esimesi samme. Parimad olid Egert Gahler, Joosep Praks ja Robert Raasuke.

7–10-aastaste seas võitis Marie-Elis Kuivjõgi, Kristel Mere ja Loore Tamme ees. Poistest olid parimad Karl Jakob Toplaan, Tenno Kaskmäe ja Egert Gahler. 11–13-aastastest tüdrukutest võitis Lisett Toplaan, järgnesid Helena Kuivjõgi ja Maarja Toplaan. Poistel kujunes esikolmik Mark-Kristjan Pitk, Robert Vikat ja Martin Õunap. 14–16-aastastest neidudest võitis Johanna Toplaan oma õe Susanna ees. Päeva absoluutne parim tulemus sündis 14–16-noormeeste jooksust.

Võitja Kaarel Mai suutis ka ainukesena ületada Johannes Raasukese maakonna meistriks tuleku aega 3.00,0. Kaarli võiduaeg 2.56,2. Teise ja kolmanda koha saavutasid Kristjan Ninn ja Sander Laht. Naiste jooksu võitis Ann Randmäe Terje Kaskmäe ees. Meestest võitis Keito Liiv, medalikolmikus veel Mihkel Lindau ja Madis Mere. Lelet Tamm võitis veidi vanemate naiste jooksu Urme Hioväina ja Imbi Raasukese ees. Meeste paremusjärjestus Aivar Õunap, Anti Toplaan ja Erkki Raasuke. Üle 50-aastaste jooksu võitis naistest Malle Silts ja meestest esimene Suurap Mälk ja teine Jüri Hoogand.

Üldse võtsid jooksuradadel mõõtu 50 jooksusõpra. Võistlejaid oli Lümanda, Leisi ja Kaarma valdadest ning Kuressaare linnast.

Üritust toetasid Johannes Raasukese sugulased, Lepiku talu, Saaremaa Vesi OÜ, Lümanda vald ja Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp.
Esimene jooks õnnestus igati ja orgkomitee otsustas taaskohtuda jooksuradadel Lepiku talus 5. juuli 2009. aastal, st. juulikuu esimesel pühapäeval.

15. Taritu–Lümanda – Karala sõpruskohtumine

Päev jätkus sõpruskohtumisega. Alustati “jalgpallipilvekatega” Parimate tulemuste eest hoolitsesid Karala esindajad Kaarel Mai 51.40 ja naistest Triin Juulik 30.80, alavõit Taritule.

Korvpalli võistkondlikes visetes parim Lümanda ja punktimängus Taritu. Jalgpallis võidutses Taritu, järgnesid Lümanda ja Karala.
Äikeses ja päikese kulgenud jalgpalli suurimad väravakütid olid Keito Liiv, Sander Laht, Arnold Teller ja Kento Tamm. Ajaloolise karika sai oma valdusse taas Taritu. Lümanda ja Karala võistkonnad pidid tunnistama kohalike paremust.

Kokku on karikas olnud mängus 13 korda (kahel esimesel korral 1994. ja 1995. aastal mängiti korvpalli ja karikat veel polnud). Taritu ja Lümanda on nüüd võrdselt omanud karikat kuuel korral ja Karala ühe korra. Taas kohtutakse Taritu spordiradadel nendel võistlustel aasta pärast.

Sportlik suvi jätkub paljude võistlustega

12. juulil toimub Harilaiul tervisesportlaste kokkusaamisega ja matkatakse poolsaare tippu. 19. juulil kohtuvad heitjad-tõukajad Odagalal Karalas, 26. juulil toimuvad 24. Viidumäe mängud Kihelkonnal ja 27. juulil jalgrattamatk Viidule.

3. augustil on Mõõkkala jooks Karalas ning Taritu perespordipäev toimub 9. augustil.

16. augustil toimub maakonna tervisespordiüritus “Päev tervisele”. Lümandas on start avatud 15.00–17.00, toimub valikorienteerumine vabaklassis ja rada võib läbida jalgrattal, joostes või kõndides, kuidas iganes soovi on.

24. augusti veeretavad Lümandas kuule maakonna pentanqi huvilised spordiselts SPORT auhindadele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 133 korda, sh täna 1)