Kammermuusikapäevad pakuvad unikaalset muusikat ja ehedat flamenkot (5)

Kammermuusikapäevad pakuvad unikaalset muusikat ja ehedat flamenkot

KUUS MEEST MUSTAS: Vokaalsekstett Tempvs Fvgit toob Korsika saarelt Kuressaare linnusesse paljude erinevate kultuuride traditsioone kandva unikaalse polüfoonilise laulu.

Augustikuu teisel nädalal saavad saarlased ning Saaremaa külalised Eesti seni ainsal ning vanimal rahvusvahelisel kammermuusikafestivalil Kuressaare linna erinevates paikades kuulda-vaadata nii välis- kui kodumaiseid kammermuusika tähti, nautida ehedat flamenkoetendust ning osa saada unikaalsest Korsika polüfoonilisest laulust.

“Meie jaoks on kõik festivali kuus kontserti väga tähtsad,” rääkis festivali kunstiline juht Andres Paas Oma Saarele, nimetades aga, et kaheldamatult kõige kaugemad ning eksootilisemad esinejad on Korsika saarelt ning väga põnevaks tõotab kujuneda ka reedene hispaania-projekt.

“Sel festivalil toome esimest korda Saaremaale täisverelise flamenko koosseisu,” tutvustas Paas vast kõige vaatemängulisemat kontserti. “Kõik neli artisti on hispaanlased.”

Samas on aga festivali kõige tunnustatumad esinejad Leedust – Ciurlionise kvartett, keda saab pidada Leedu üheks jõulisemaks ja väljapaistvaimaks kammeransambliks. Kvartett on tegutsenud 37 aastat ning andnud üle 3500 kontserdi üle maailma ja osalenud paljudel mainekatel muusikafestivalidel. Nende kohta on lausutud fraase: “veatu ja haruldaselt täpne koosmäng” ja “siiras interpretatsioon”.

Neljapäeval Kuressaare lossis esinev Korsika saarelt pärit vokaalsekstett Tempvs Fvgit pakub unikaalset polüfoonilist laulu. Tegemist on etnilise sakraalmuusikaga, millesse on põimunud paljude erinevate kultuuride traditsioonid. Kontserti võib nimetada vaimulikuks rituaaliks, mille preestreiks on kuus poolringis seisvat või kükitavat musta riietunud meest. Kaheksa aastat tagasi asutatud ansambel on tutvustanud Korsikale omast ja samas ainulaadset žanri maailma erinevates paikades.

Kuressaare 14. kammermuusikapäevade avalöögi teeb viiendal augustil festivali kunstiline juht Andres Paas ise, musitseerides koos viiuldaja Miina Järvi ja tšellist Marius Järviga. Avakontserdi kava raamivad klassikaline Haydni klaveritrio Es-duur ja romantiline Arenski klaveritrio op 32 d-moll. Ettekandele tuleb ka Tubina kuulus saksofonisonaat tšello ja klaveri versioonis.

Festivali teisel päeval esineb Eesti lavade oodatuim ansambel saksofonikvartett SaxEst, mille ajalugu ulatub 1990. aastate algusesse. Kolmandal astub sooloprogrammiga kuulajate ette Szczepan Konczal Poolast, kes vaatamata oma noorusele on saavutanud laia rahvusvahelise tunnustuse.

Kuressaare kammermuusikapäevade pass ja pääsmed on alates selle nädala esimesest päevast saadaval Kuressaare kultuurikeskuses kümnest kuueni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)