Saaremaa jõgedes tänavu vähki püüda ei tohi

Vähikatku kartuses otsustas keskkonnaministeerium vähipüügi Saaremaal ka tänavu keelata. Augusti algusest kuu lõpuni on vähipüük lubatud vaid Harju, Jõgeva, Põlva, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakonnas.

“Ettevaatusprintsiibist lähtuvalt jäi Saaremaal vähipüük keelatuks, kuna pole selge, kas Põduste jões ja Laugi peakraavis on vähikatk veel alles,” ütles Eesti Päevalehele keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Herki Tuus.

Maaülikooli vähiteadlane Margo Hurt kinnitas, et praeguste andmete kohaselt pole vähikatk Põduste jõestikust mujale levinud. “Tõenäoliselt on katk veidi ülesvoolu liikunud, kuid olukord on sisuliselt sama mis eelmisel aastal,” rääkis Hurt, kelle sõnul vähikatku uuringud Saaremaal jätkuvad ning enne sügist peaks olukorrast täpsem ülevaade olema.

“Vähemalt praeguse seisuga on jõestikus osa vähke elus. Mõnes mõttes on see hea, teisalt halb – kui vähid on säilinud, on tõenäoliselt ka katku tekitajad alles,” täpsustas Hurt. Teadlase hinnangul võib vähipopulatsioonidel katku laastamistööst taastumine aega võtta kuni 20 aastat.

Eestis tervikuna on vähiteadlase sõnul vähivarud olnud võrreldes kunagisega viimastel aastatel stabiilselt madalseisus. “Viimase aastakümne jooksul on veekoguti esinenud nii vähipopulatsioonide kasvamist kui ka kahanemist, kuid vähivarudest rääkides on vähikatku jõudmine Saaremaale kahtlemata kõige kurvem sündmus,” ütles Hurt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)