Tänavune lossipäev avati türgi muusika ja tulevärgiga (3)

Tänavune lossipäev avati türgi muusika ja tulevärgiga

Lossipäevade südaöine avamine: Türgi suursaadik sõnas oma kõnes, et lossipäevade näol on tegemist väga tähelepanuväärse festivaliga, kus saavad kokku erinevad kultuurid ja rahvused.

Reede südaööl avati linnusehoovis järekordsed Kuressaare lossi päevad. Ajaloost inspireeritud kogupereürituste sari toimus sel aastal juba kaheksandat korda.

Südaööks kogunes linnuse kaguküljele trompetikvarteti avamängu kuulama suur hulk inimesi.

Tervituskõned pidasid lossihärraks kehastunud Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa, Türgi vabariigi suursaadik tema eksellents proua Fatma Sule Soysat ja Kuressaare linnapea Urve Tiidus.

Lossihärra avaldas erilist tänu ürituse teoks saamisel Poola ja Türgi suursaatkondadele, Kuressaare linnavalitsusele ja Eesti Kultuurkapitalile. Türgi suursaadik sõnas oma kõnes, et tal on suur au esitleda maailma vanimat sõjaväemuusika ansamblit Mehter. Suursaadiku sõnul on lossipäevade näol tegemist väga tähelepanuväärse festivaliga, kus saavad kokku erinevad kultuurid ja rahvused.

Linnapea Urve Tiidus leidis tervituskõnes samuti, et lossipäevad ehitavad silla aastasadade ja rahvaste vahele. ”On ju tore, kui üks keskaegne aastasadu seisnud loss ja selle ümbrus muudavad ajalugu jälle elavaks,” leidis linnapea.

Südaöised tulemängud

Pärast avakõnesid demonstreeris arheoloog Ain Mäesalu, kuidas kõlab püssipauk vanima, 1396. aastast pärit tulirelva koopiast. Samuti lasti lossipäevalistel kuulata vanima, 1803. aastast pärit suurtüki võimsust. Avamiselt ei puudunud ka ilutulestik.

Kolmeloolise ettekandega tutvustas end esmakordselt Saaremaal Türgi 1299. aastal alguse saanud sõjaväeorkester. Samuti näitasid tšehhid oma võitluskunstioskusi ning külalised Poolast esitasid tantsukava ning andsid uhke tulešõu. Kohal olid nii tulega šonglöörijad, tulesülgajad kui -nee-
lajad.

Kella üheni kestnud avaüritusele järgnes öökino filmiklassikasse kuuluva ”Verekiviga”.
Samal ajal oli kella kolmeni öösel kõigile huvilistele avatud linnus. Öistele külalistele lõid keskaegsete kivimüüride vahel meeleolu flöödimängijad.
Rahvusvaheline seltskond

Lossipäevade programmikoostaja Raul Salumäe ja Saaremaa muusemi direktori Endel Püüa sõnul oli esmakordne, et avaüritusel lausa kolme välisriigi lavaesinejad publikule oma oskusi demonstreeris.

Lossipäevadel oli esinejaid Türgist, Tšehhist, Poolast, Soomest ja Eestist.
Salumäe ja Püüa sõnul saadi osalejatega ühendust saatkondade kaudu. ”Saatkonnad ju peavad oma maa kultuuri tutvustama ja sellepärast nad ikka haagivad külge ka,” selgitas Püüa. Näiteks Türgi saatkonnaga alustati Salumäe sõnul koostööd juba möödunud aasta teises pooles ning koostöö vilju võis näha nii avamisel kui sellele järgnenud päeval.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)