Ketaste näitusele andsid oma panuse ka saarlased

Alates 26. juunist Eesti spordimuuseumis avatud näitusel “Eestimaa kettad” on väljas ka Saaremaa spordiveteranidelt ja koolilastelt saadud eksponaadid.

“Käisime ise Saaremaal ja innustasime inimesi meile kettaid andma,” ütles Oma Saarele Eesti Spordimuuseumi arendusdirektor Daimar Lell.
Kuressaares külastasid näituse koostajad spordiveteran Harald Kallast, kes andis näituse tarvis oma vana ketta, mida ta siiani aeg-ajalt heidab.

“Lugesime lehest, et kümnevõistleja Madis Kallase vanaisa Harald Kallas on väga aktiivne spordiinimene, külastasime teda ja see vanahärra oli väga nõus meile oma ketast andma,” rääkis Lell, kelle sõnul on tegemist võistluskettast pisut raskema treeningkettaga.

Saaremaa külaskäigul põikas muuseumirahvas sisse ka Orissaare keskkooli ja Tornimäe põhikooli. “Tegime seal kampaaniat ja see andi tulemusi. Orissaares loovutas meile ühe ketta aktiivne spordidünastia esindaja Milvi Viss,” rääkis Lell. “Tornimäe ja Kahtla kooli õpilased käisid ise maikuus muuseumis ekskursioonil ja siis toodi veel.”

Kettaid on näitusele kogutud üle kogu Eesti. Kõrvuti tänapäevaste ketastega saab näitusel näha ka sajandivanust heiteriista, siledate ja läikivate kõrval on koha sisse võtnud ka katkised, kulunud ja roostes heitevahendid. On puust, metallist ja kummist kettaid, on suuremaid ja väiksemaid, kergemaid ning raskemaid. Eraldi on näitusel esindatud kõik meie üle 60 meetri heitjad, nii mehed kui naised.

Kogu näitusele lisab särtsu suurel ekraanil jooksev videolugu, mis võtab kokku nii meie tänaste kettaheitjate kui nende rajataguste kõvade konkurentide säravamad etteasted, samuti võib külastaja nautida endisaegsete suuruste heitetehnikaid ning atleetide heitejärgseid emotsioone.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)