Meitel läheb ikka veel heaste

Ilm oo vahest pungil ilu täis. Üks pisike tüdrik kikerdas ühepäeva keskel valge ristiku õitsvat merd, juussed sassis peas. Üks vähe suurem naabritüdrik punus ühepäeva omale pärja pähe kõiksugu ätsestest, maasikudkid panni sekka. Läks siis pärg peas omade sõpradega juhtumisi Muhu Restorani ja sattus Vello Orumetsa kontserdile. Arvas, et kena kontsert, aga reklaam jähi väheks ja hiljaks. Asjast huvitat inimesed põle paljud teadn ega soan sellepärast koa kohja peale tulla.

Liiva linna vahel oo omad uksed lahti tein Kalakohvik. Seda pidavad “töötud mereröövlid”, kelle päälikuks Kristjan Prii. Igad sorti kalatoitusid pakutse, mis päris kaladest tehtud. Värski ja kangeste sõukse mekiga toit, kut siis kodu tehti, kut meite isa veel elas ja kalamees olli…

Muhu Muuseumis hakkas peale pitkema aegne käsitööprogramm koostöös Muhu käsitööselsiga Oad ja Eed. Eile tõid Saaremaa naised nähe igavesed uhked pitsid ja kohale tuln inimesed said omade näppude vahel heegelda.

Sõuke meisterdamine hakkab nüüd umbest iga päe kellu 10 – 17. Neljabeiti soab nähe ja õppeda ketramist, reedeti varraste peal kudumist, laupastel päevadel roosimist, pühabäiti võib pätta talluta, esmaspäiti kangastelgede peal kududa ja iga teisibe tikkida. Kessikused päevad oo muutuvate loanidega: 9. juulil vilditse, 16. juulil värvitse taimedega. Kõik sõuke värk köib 27. juulini ja selle eestvädajad oo muuseumi poolt Helen Pihl ja käsitööseltsi poolt Velli Saabas. Kis tuleb osa soama, võiks kottu seltsi võtta omad materjalid ja tööriistad.

Kange käsitöötegemise vahepeale pikitse Koguvas mõni kultuurisündmus koa. 12. juulil algusega 16.00 peetse muuseumis laulupäe. Siis esinevad seal tuntud Muhu meesansambel ja Muhu segakoor. Muhu segakoor laalab muuseumi õuepeal esimest korda oma ajaloo joosul.

Täna hakkab Muhu Tulevikumuusika Festival Juu Jääb. Õhtast kellu 21 hakatse Nautse Mihkli vabaõhulava peal peale. Kirjas oo Tommiboy Eestist, Christafari feat USAst Californiast, Denise Fontoura Brasiiliast ja ööse oo veel üks nii keeruline DJ nimekiri, misest moosugune tavaline muhulane mitte midagid aru ep soa, uurige ise.

Reede Nautse Mihklil jätkatse. Kellu 21 näeb Tõnu Kaljustet Nargen Operaga, kis etendavad “Mängu murul”. Kõlavad Eesti rahvalaulud pillidele ja lauljatele Veljo Tormise ja esinejate töötluses. Kellu 23 tulavad põhjanaabrid Rinneradioga.

Laupa hakatse Nautse Mihklil peale juba päeva kellu 15, kut Tõnu Kaljuste tuleb uieste lavale Nargen Operaga. Kellu 18 laulavd Toomapojad oma igat sorti mõnusaid vanu tuntud laula: “Õrn ööbik” ja “Kullast süda” ja… Eetsi oo jälle mitut sorti väljamaa esinejud mitme riigi peale kokku kangeste keeruliste nimedega.

Pühabe kellu 14 tuleb Juu Jääb Liivale Katariina kirku. Kitarri peal mängab Michael Kolk Canadast ja Pirjo Levandi Eestist laalab kena healega. Kitarrimängijal oo kangeste Muhu-moodi perekonnanimi, täpsemaste lukemise aegas sai selgeks, et ta oogid mingit otsapidi siit pärit. Nõnna et üllatusi jägub omingust õhtani.

Laupa, 5. juulil peetse Piiri vanas sõjaväeosas maha teine Motomärul. Teisibe sai Muhu vald ametliku loa Piiri metsas toimeta ja laupa sõitvadkid seal rinki igat sorti keeruliste nimedega mootorisõidukid ja müristavad erinevad rajubändid.

Sedamoodi. Meitel läheb muidu koa ikka veel heaste.
Vahel paneb mõtlema, kui palju võib omi mõtteid teistele välja ütelda, eriti kut nee põle sõuksed kut oodetse. Taha ju teistele meelega haiged tiha. Vahel tuleb ütelda küll, et hullem ää hoida.

Isegid kõikse armsamale inimesele tuleb vahest reakida asju, mis tegavad haiged nii omale kut taale. Kui palju tõtt oo parasjagu?
Enamaste ep peeta tõe väljareakijad änam väga armastusvearseks. Kas valusad tõde kuulutan inimene oo ikka endiselt munuke?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)