Juu Jääb lummab publikut rahvusliku muusikaetenduse ning reggaega

Juu Jääb lummab publikut rahvusliku muusikaetenduse ning reggaega

STIILILOOJA NING TEEJUHT: Neljapäeval esinev Christafari toob USAst Muhu saarele päris eheda reggaemuusika.

3.–6. juulini toimub juba 12. korda Muhu saarel tulevikumuusika festival Juu Jääb. Rahvusvahelisel festivalil pakuvad erinevatest kultuuriruumidest pärit esinejad muusikat alates džässist kuni kaasaegse klassikalise muusikani välja.

Väga huvitava projektina nimetas Villu Veski Tõnu Kaljuste ja Nargen Festivali projekti “Mäng murul”.

“Talvel tekkis meil Tõnu Kaljustega mõte seoses sellega, et Tõnu valmistas ette uut programmi, mille nimi on “Mäng murul”. Ja miks mitte teha seda Nautsel, kuna siin on küllaldaselt muru ja keskkond on ka sobilik,” rääkis festivali kunstiline juht ja asutaja Villu Veski kontsertlavastuse idee sünnist.

“Eesti rahvamuusika vägi püütakse välja tuua. Kooriliikmed teevad seal mänge ning samuti on plaanis nii mõnedki üllatuslikud momendid, mida ei tahaks praegu välja tuua,” lisas Veski. Tegu on Nargen Festivali produktsiooniga, kus laulab Nargen Opera koor – naiskoor, mis koosneb 18 lauljatarist ja sellele lisaks 12 tantsijat. Kaasa teevad instrumentaalsolistid Celia Roose, Tuule Kann ja Villu Veski. Nargeni koor kannab Liina Viira kujundatud kaasaegseid rahvariideid.

“Veljo Tormis on kuulanud meie rahvalaule ja pillilugusid ning puhastanud nende toonid ja helid kõige puhtamaks kõlaks. Projekt “Mäng murul” on tehtud selleks, et näha, kuhu see võib areneda. Meile tuli mõte seada kõik see liikumisse. Ma ei saa öelda, et reede õhtul ja laupäeval toimuv etendus on teatrietendus, samuti, et ta on vaid kontsert. Pigem, et see on lavastatud kontsert, kontsertetendus,” tutvustas “Mäng murul” lavastaja Teet Kask projekti.

Reedene ja laupäevane etendus ei ole päris üks ja seesama. Reedeõhtune etendus on tule ja videoga ning päevane etendus on ilma selleta. Nautsele ehitatakse ligi kolme ja poolemeetrise läbimõõduga suur trumm, kuhu on peale tulevad meie kultuuriruumis ammu teada-tuntud kirjad või sümbolid, vahendas Teet Kask.

Trummiga tegeleb taani kunstnik Anders Hjuler, kes lähtuvalt iidsetest märkidest ja sümbolitest manab trumminahale oma tunded toimuvast.
“Trummil on sümboolne tähendus, see ühendab praegust hetke mineviku ja tulevikuga. Trumm oli ravitsejatel, soome-ugri šamaanidel ühendamaks maad ja taevast, sisuliselt tähendab trummil loitsimine seda, et oleme ühenduses maa ja taevaga ning konkreetse geograafilise kohaga,” põhjendas Teet Kask trummi toomist etendusse.

Õhtune kontsert sisaldab ka Rinneradio esinemist ning sisuliselt ostes reedese pileti, saab osa kõigest toimuvast. Just seetõttu on ta poole kallim kui laupäevase etenduse pilet.

“Neljapäeval esinev Christafari USAst on samuti festivali üks kõige põnevamaid esinejaid ja võib ka öelda, et tõsisemalt võetavaim,” sõnas Villu Veski. Christafari on gospel reggae stiililooja ning teejuht terves maailmas.
Laulukirjutaja, produtsent ja laulja Mark Mohr kutsus Christafari kokku 1989. aastal ning alates sellest ajast on bändi kontsertturneesid kui helikandjaid saatnud võrdlemisi suur edu.

Võib öelda, et esmakordselt jõuab päris ehe reggaemuusika Muhu saarele. Christafari unikaalne stiil ja energia täidavad Muhu saare sumeda suveöö Bob Marley pärandi ja gospelmuusika spirituaalsusega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 10 korda, sh täna 1)