Politsei hoiatab Saaremaa noori narkokaupmeestest värbajate eest

Politsei hoiatab Saaremaa noori narkokaupmeestest värbajate eest

PETLIK AHVATLUS: Narkokaupmeeste näiliselt ahvatleva ettepaneku vastu võtnud noored võivad loodetud priske teenistuse asemel kaotada vabaduse või koguni elu.

Lääne politseiprefektuur kutsub saarlasi üles tegema koostööd politseiga, et hoida ära noorte sattumist narkootikumidega kaubitsevate inimeste ohvriks.

Viimasel ajal on Lääne politseiprefektuuri narkopolitseinikeni jõudnud järjest rohkem informatsiooni, et ka meie piirkonnast on hakatud värbama nn narkomuuli – noori, kes oma kõhus narkootikume üle piiri veaksid.
Politsei manitseb noori näiliselt ahvatlevate pakkumiste puhul ettevaatlikkusele.

“Inimestel tuleks tähelepanelik olla,” ütles Oma Saarele Lääne politseiprefektuuri avalike suhete büroo vanemkomissar Kaja Kukk. Eriti tähelepanelik tuleks tema sõnul olla nende noorte vanematel, kelle lapsed soovivad välismaale tööle minna.

Lääne PP kriminaalosakonna narkokuritegude talituse ülemkomissari Nils Sempelsoni sõnul võib narkokaupmeeste pakkumine tunduda iseseisvat elu alustavatele noortele väga hea võimalus mööda maailma ringi reisida ning sellega lisaks veel raha teenida. “Neile tundub väga ahvatlev nädala või paariga teenida 20–30 000 krooni või isegi rohkem,” ütles Sempelson, hoiatades, et narkolastiga vahelejäämise korral võib saada 10- kuni 20-aastase vanglakaristuse.

Kindlasti peab kõhuvedaja arvestama ka võimalike tervisrikete ja ohuga elule. Kui kõhus veetav kokaiinikapsel puruneb, võib 99% kindel olla, et see inimene sureb üledoosi tagajärjel. Ka võivad allneelatud kapslid kahjustada meie siseorganeid, eriti sooli ja magu.

Üleriiklik meedia on kajastanud, et eesti narkokullerid on orjaturul kuum kaup. “Noorte eestlaste kasutamine rahvusvahelisel narkoturul lihtlabaste muuladena käib täie hooga edasi,” kirjutas aprillis Janar Filippov Eesti Ekspressis, kirjeldades, kuidas Orjarannik ühes oma süngete mälestusmärkidega väärib oma nime ka tänapäeval.

Orjadega kaubeldakse seal endiselt. Mustad mehed, enamasti Nigeeria maffiajõukude liikmed, veavad Orja­rannikule kahvatuid ja kõhetuid eestlasi. Äsja passi kätte saanud teismelisi, kelle elu ainus mõte näib olevat ükskõik mis hinnaga paar tuhat eurot teenida, palmi all tehtud pildid Rate’i albumisse toppida ja pubekatest plikatirtsude kommentaare “oi kui pruun, oi kui nunnu” lugedes mõnust kiunuda.

Sellele, mis kohvrites või tagumikus Euroopasse veetud kokaiiniga edasi tehakse – kuidas see siinsetes ööklubides lõbujanuste noorte elu rikub –, kullerid mõistagi ei mõtle.

Kõigil, kes soovivad politseiga koostööd teha ja noorte kirjeldatud väärkäitumist takistada, on võimalik anda noorukite kiusatusse meelitajatest teada vihjetelefonil 44 46 660. Vajadusel tagatakse helistaja anonüümsus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)