Kuressaare haisupäevad kütavad kirgi

Kuressaare haisupäevad kütavad kirgi

 

Kuressaare linnavalitsuse juurde loodud parema atmosfääri sõltumatu komisjon (PASK) otsustas oma hiljutisel koosolekul, et Roomassaares leviva haisuga võitlemine on tulutu ning mõistlikum on õhus hõljuvat haisu oma huvides ära kasutada.

“Selleks tuli PASK välja algatusega organiseerida igakuised Kuressaare haisupäevad,” teatas Naelale PASK-i esindaja Eisa Aru. “Vastav kaubamärk on juba registreeritud ning alustatud on haisupäevi propageeriva veebisaidi arendamist,” lisas ta. Lisaks töötab PASK haisupäevade hüüdlause kallal. Esialgu on sõelale jäänud lausetest ilmekamad “Haise ära!”, “Haista!”, “Hais on mönus, hapnik rõve!” ning “Tule haisule sa!”.

Mida haisupäevad endast kujutavad, jättis PASK-i esindaja enda teada, rõhutades samas, et esmajärjekorras tuleb välja töötada haisupäevade logoga suveniire. “Näiteks erinevaid keemiakaitseülikondi, maske, kindaid, saapaid ja pastakaid ning kleebiseid, mida ürituste ajal lollidele turistidele ropu raha eest maha ärida,” selgitas Eisa Aru.

Naela toimetusele teadaolevalt plaanitakse haisupäevade suurima tõmbenumbrina vabaõhukontserti, kus osalevad Eesti kõige saastamad bändid. Kas ka maailmas tuntud saastabände näha saab, selgub lähiajal, kui on teada, kas muu maailm haisupäevade algatusega kaasa tuleb.

Vastavad ettepanekud on seni tehtud Kuressaare sõpruslinnadele ning Euroopa Liidule on saadetud projekt valimaks EL-i kõige haisvamat linna. Tiitli loodab meie kodulinn tänu haisupäevadele loomulikult endale saada.
Kes aga saastabände näha ei taha ja ise laulurahvas on, võib haisupäevade aegu osaleda rahvaüritusel “Haise kaasa!”, kus ühtlasi valitakse SMS-hääletuse teel Kuressaare kõige ilusam ja lõhnavaim inimene.

Kuressaare linnavalitsuse e-pressiesindaja sõnul lähevad haisupäevad maksma keskmiselt kümme miljonit krooni kuus. “Loomulikult maksab selle kinni maksumaksja, siin pole mingit küsimustki,” kinnitas e-pressiesindaja.

Tema sõnul ei tule vähemaga toime, sest sellise grandioosse ürituse tarbeks peab välismaalt lisahaisu juurde importima. “Me ei saa riskida, et haisupäevade ajal kogu hais ära hingatakse,” märkis e-pressiesindaja. “Pole ju mõtet haisupäevi mingis puhtas õhus korraldada.”

Naela toimetusele on aga teada, et kõik ei ole siiski nii roosiline, nagu linnavalitsus ja PASK seda näidata püüavad. Haisupäevade vastu on juba protesteerinud Kuressaare haisuohvrite keskus, mille juhataja Enn E. Kuulmatu peab üritust ennekuulmatuks sigaduseks.

“See saab olema katas-troof!” väitis Kuulmatu. Tema sõnul tuuakse keskusesse toibuma iga päev kümneid inimesi, kes on pahaaimamatult Roomassaare terviserajal sörkides minestanud. “Kujutage ette, mis nüüd saama hakkab, kui kogu linn Kullimäele koguneb!”

Haisuohvrite keskuses on hetkel kakskümmend viis kohta ning rohkem inimesi päevas turgutada ei suudetaks. Seetõttu saatis keskus abipalved ja appikarjed Maailma Tervishoiu Organisatsioonile WHO, Euroopa Komisjonile ja hädaabinumbrile 112.

Üks seltskond, kes aga linnavalitsuse plaanidega esmakordselt vägagi nõus on, Kuressaare toksikomaanide selts, peab Enn E. Kuulmatu juttu lihtsalt rumalaks. KTS on üritusele õla alla pannud ning jagab haisupäevadel tasuta kilekotte, kuhu sisse saab haisu toppida, et kott siis endale pähe tõmmata.

Linnavalitsuse e-pressiesindaja peab haisuohvrite keskuse juhataja hala samuti mõttetuks ning soovitab tal hoopis talitada haisupäevade ühe võimaliku slõugani kohaselt: “Haise ära!”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)