Atraktiivne Saaremaa (5)

Atraktiivne Saaremaa

 

Laia tutvusringkonna tõttu tean, et Saaremaa on populaarne koht. Turism annab meie saarele elujõu, tuntuse ja paljudele ka leiva lauale. Mis meelitab inimesi saarele – kas Kuressaare linn, palju metsikut loodust, toredad inimesed või lihtsalt maatükk, kuhu ilma laeva- või lennusõiduta ei pääse?

Kuigi olen põlissaarlane ja peaksin oma saarega harjunud olema, saan iga kord elamuse, kui juhtun mandrilt naasma õhtupimeduses. Kuressaare linna algus on kuidagi “jõuline”. Ringtee, tulede sära, kaasaegsed ehitised ja uhke peatänava algus. Ei mingit agulit luitunud puumajade ja rohtukasvanud tänavaäärtega nagu mujal küllalt näha saab.

Äkilise tunde annab ringteeäärne autokeskus koos naabruses asuvate tanklatega, peagi valmib veel üks nägus kaubanduskeskus. Kuulda on, et seegi ärihoone ei jää viimaseks, uued on juba kavandamisel.

Palju neid meile siis õieti vaja on? Kust tulevad nende pakutavate teenuste aastaringsed tarbijad, kui elanikkond väheneb? Kas tõesti on peamised tarbijad meil liikuvad turistid? Ei usu, sest kümme-viisteist aastat tagasi küsiti samamoodi tulevaste autokeskuste kohta.

Tean inimesi, kes nimetavaid suuri keskusi “monstrumiteks” ja hooliksid pigem väikestest poekestest. Arvan, viimased sobivad vanalinna ja täidavad seal oma ülesande auga ära.

Väljaspool linna meelitab külalisi meie kaunis loodus. On’s meie kadakaväljad siis teistsugused kui Läänemaal, aga millegipärast tullakse siia. Ilmselt maitseb õlu saare kadakate vahel paremini, et jaanipäeval või Õlletoobri ajal viitsitakse mõlemal pool tunde laevale pääsu oodata.
Oskaksime vaid seda kõike ka ise vääriliselt hinnata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)