Muhu vald tõkestas Kuressaare Veevärgi aktsiakapitali vähendamise (8)

Muhu valla vastuseisu tõttu lükkus edasi AS-i Kuressaare Veevärk plaan vähendada ettevõtte aktsiakapitali valdade osaluse arvelt ligi 29 miljoni krooni võrra.

Kolmapäeval kogunenud AS-i Kuressaare Veevärk üldkoosolek oli sunnitud aktsiakapitali vähendamise otsustamise edasi lükkama, kuna Muhu vald ei nõustu aktsiakapitali vähendamise põhjendustega.

14 osanikuga Kuressaare Veevärk soovib aktsiakapitali vähendada kuna valdade üleantud ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemide amortisatsioon tõi möödunud aastal 29,1 miljonit kahjumit.

Muhu vallavanema Tiit Peedu sõnul ei võimalda äriseadustik vähendada aktsiakapitali Kuressaare Veevärgi juhatuse välja pakutud moel. “Kui mitterahaline sissemakse on valesti hinnatud, siis vastutavad need, kes sisemakset hindasid ja kes selle hindamise ära kinnitasid, mitte vald,” rääkis Peedu.

Peedu sõnul on vastuvõetamatu ka asjaolu, et aktsiakapitali peavad vähendama vaid vallad, Kuressaare linn aga mitte. Kuressaare puhul tuuakse õigustuseks, et linna vee- ja kanalisatsioonisüsteem ettevõttele kahjumit ei anna, kuna linnas on kulum arvestatud teenuse hinna sisse.

Peedu sõnul peaks ühisvara puhul kahju kandma kõik osapooled võrdselt. “Kui 15 kartulit on läinud ühte suppi keema, siis ei saa tagantjärele enam öelda, kelle kartul oli kehv,” selgitas Muhu vallavanem.

AS-i Kuressaare Veevärk juhatuse liige Illar Noot ütles Oma Saarele, et ettevõtte esindajad kavatsevad aktsiakapitali vähendamisega seonduvat selgitada Muhu vallavolikogu komisjonides ja järgmisel vallavolikogu istungil.

“Ma olen suuresti kindel, et kui me selle asja ära seletame, siis küll nad seda ka aktsepteerivad,” usub Noot. Ta kinnitas, et Muhu vastuseis käimasolevat maakondliku ühisveevärgi projekti ei aeglusta. “Hanked lähevad omasoodu edasi, siin tekib ainult viivitus majandusaasta aruande äriregistrisse edastamisega,” selgitas Noot.

Tema sõnul on aktsiakapitali vähendamine vajalik, et vähendada ettevõtte teenuse hinnasurvet, sest kallim vara tähendab kõrgemat teenuse hinda. Nooda sõnul eeldasid veefirma osanikud, et maakondlik ühisveevärgiprojekt läheb kiiresti käima ja saab hakata varem teenust müüma. Projekti venimine tõi aga kaasa oodatust suurema kahjumi, mistõttu tuli ettevõtte juhtkond välja aktsiakapitali vähendamise ideega.

Peedu sõnul on väheusutav, et Muhu vallavolikogu praeguse põhjenduse alusel nõustub aktsiakapitali vähendama. Pigem võib volikogu muuta oma meelt,kui ettevõtte juhtkond oma eksimust tunnistab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)