Laine Tarvis: pärast põhikooli on käsitöö eriala õpetada liiga vara (2)

Laine Tarvis: pärast põhikooli on käsitöö eriala õpetada liiga vara

 

Kuressaare linnavolinik Laine Tarvis leiab, et kuna sel õppeaastal ei leidunud ühtki põhikooli lõpetanut, kes soovinuks Kuressaare ametikoolis õppida käsitöö eriala, siis tuleks see eriala muuta gümnaasiumijärgseks. Samas gümnaasiumide õppekavas käsitöötunde ei ole ning koolides napib käsitööringegi.

“Gümnaasiumilõpetajal on juba välja kujunenud arusaam, mida tema õppida tahab,” põhjendas Laine Tarvis seisukohta, miks võiks käsitööd õpetada pärast gümnaasiumi lõpetamist. Põhikoolilõpetajal ei ole aga tihtipeale selge, mida ta õppida tahab. “Sellepärast olen mina arvamusel, et see eriala peaks olema gümnaasiumi lõpetanutele,” kinnitas Tarvis.

“Käsitööoskaja võib tööd leida sellistes kaugetes maakohtades, kus muid töökohti polegi ja kus ka pole ühistransporti, millega saaks kaugemal tööl käia,” selgitas Tarvis. “Käsitöö on üks väga väärt asi ja ka turistidele väga meeldiv ostuobjekt. Läbi selle saame väärtustada oma rahvakultuuri ja tutvustada seda ka mujal maailmas.”

“Mida me siis veel õpetame – palju neid ärijuhte ja valgekraesid ikka vaja on?” küsis Tarvis, viidates, et mainitud erialade ja suundumustega kodanikel ei ole varsti enam tööd kusagilt leida, aga käsitööesemeid on ikka vaja, see turg on piiramatult suur.

Samas möönis Tarvis, et väga palju sõltub ka sellest, palju gümnaasiumis käsitööd õpetatakse ja pärimuskultuuri tähtsustatakse. Saaremaa ühisgümnaasiumi direktori Viljar Aro kinnitusel on koolid, kus pärast põhikooli käsitööd õpetatakse, pigem erand kui tavaline praktika.

“Meie gümnaasium on nagu iga normaalne gümnaasium ikka pigem ettevalmistus kõrgkoolidele ja seega akadeemilisema kallakuga,” sõnas Aro.

Kui käsitööd üldse kusagil õpetatakse, siis ringitööna. Saaremaa neljast gümnaasiumist ei ole aga peale Kuressaare gümnaasiumi üheski neist sellist ringi, kus käsitööga tegeletakse. Tiia Leppik Kuressaare gümnaasiumist ütles, et KG gümnaasiumiõpilased valmistavad koos põhikooli osa õpilastega pigem riideid Koolimoe jaoks, kui tegelevad käsitööga eneste tarbeks.

Orissaare gümnaasiumi huvijuht Mare Noot selgitas, et kui koolis oleks käsitööhuvilisi, siis takistusi neile ei seataks, praegu ei ole gümnaasiumi osas käsitööringi just huviliste puudumise tõttu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)