Grillimise juures on kõige tähtsam seltskond

Grillimise juures on kõige tähtsam seltskond

 

Saaremaa lihatööstuse selle suve uusi tooteid grillima ja mekkima kutsutud kokad Leena Mölder ja Kaimo Ehanurm on seda meelt, et grilliõhtu juures on kõige tähtsam ikka see, kes grillahju ääres istet võtavad.

“No mõelge ise, mida te ühest grillipeost mäletate?” arutleb Kaimo. “Kas seda, mis liha te sel õhtul sõite, või seda, kellega koos sõite, mis jutte räägiti ja mida tegite?” Samas pole ka mõeldav, et juttu jätkuks kauemaks, kui kõht tühi on.

Saaremaa lihatööstuse selle suve kolm uudistoodet

Et suveõhtutel oleks midagi maitsvat ja hõrku põske pista, selle eest püüab hoolt kanda Saaremaa lihatööstus. Peatehnoloog Malle Mägi sõnul on tööstuse nimekirjas praegu 15–20 nn suvetoodet, nõutumad nende seast šašlõkiliha punases marinaadis, Vürtsikas Jahimehe grill-liha, grill-liha punase veini marinaadis jne.

Kõiki neid peaks olema piisavalt ka maakonna poodidest saada. Tänavu on Saaremaa lihatööstuses lisaks olemasolevatele välja töötatud veel kolm uut toodet: Mõnusa Tõllu grill-liha, Muhulase grillpala ja šašlõkk Saare Särin.

Mõnusa Tõllu grill-liha on mahedamaitseline jogurtimarinaadis kaelakarbonaad. Muhulase grillpala on aga piisavalt maitsestatud purustatud tomatites marineeritud kaelakarbonaad.

Kuna Saaremaa lihatööstusel puudus seni sortimendis mõni eriliselt vürtsikas toode, siis on sortimenti nüüd täiendatud pisut gruusiapärase šašlõkiga Saare Särin, mis pärast söömist jätab suu mõnusalt õhetama.

Grillimine nõuab kannatust

Meisterkokk Kaimo Ehanurm rõhutab, et grillimise juures ei tohi olla kärsitu. Kõigepealt tuleb oodata, kuni grill korralikult kuum on.

“Suurim viga on see, kui söed valatakse süütevedelikuga üle, tehakse tuli alla ja kui tuli kustub, siis kohe laotakse liha restile. Paras aeg on tegelikult siis, kui esimene söekord on juba põlenud ja sütt peaks juba juurde panema. Siis on grill korralikult soe ja lihale ei jää ka süütevedeliku maitset külge.”

Leena ja Kaimo on kohad grilli juures sisse võtnud ning on varmad peale passima, et lihapalad liiga palju kuumust ei saaks. Kaimo on end varustanud veepudeliga ning vajaduse korral uhab ta sütele vett.

“Liha ei tohi üle küpsetada,” õpetab Kaimo. Leena lisab, et lihatükk on valmis siis, kui see näpuga katsudes mõnusasti vetrub. “Pigem küpseta vähem, proovi, ja kui vaja, võid ju kuumust alati juurde anda.”

Maitseme kah!

Kui grillitud palad näivad juba kaunilt pruunid ja särisevad isuäratavalt, algab grilliõhtu parim osa – maitsmisprotseduur.

Leena: Omamoodi head on kõik kolm uut toodet. Muhulase grillpala on hõrk ja vürtsikas. Väga meeldiv. Superhea. Mõnusa Tõllu grill-liha, see jogurtiga, on mahe, vähem soolane. Minu arvates ei tohi liha üle maitsestada ega soolata. Siis kaotab liha oma loomuliku maitse. Saare Särin on minu jaoks liiga vürtsikas, pärast söömist jääb domineerima tuline maitse.

Kaimo: No siin on mõeldud igale maitsele. Neile, kes soovivad vähem vürtsikust, on Mõnusa Tõllu grill-liha, keskmise vürtsikusega on Muhulase grillpala. Ja eriti vürtsika liha austajaile on siis Saare Särin. Mina olen rohkem soolasema ja vürtsikama liha sööja.

Mulle meeldib neist kolmest kõige rohkem Muhulase Grillpala. Mõnusa Tõllu juurde tahaksin ma kindlasti käeulatusse soolatopsi. Aga tegelikult maitsevad mulle kõige enam just nimelt klassikalised äädikamaitselised marinaadid rohke sibula ja küüslauguga. Need on Saaremaa lihatööstuse sortimendis olemas.

Mida liha kõrvale süüa

Lisandiks soovitab Kaimo fooliumi-kartulit. Lõika fooliumist paras tükk, pane sellele pestud koorega kartul, lisa meresoola. Keera kartul fooliumisse ja pane kaanetatud grilli. Umbes tunni aja pärast peaks kartul küps olema. Lõika küpsele kartulile rist peale, mulju kartul lahti ja pane südamiku sisse Merevaigu juustu ja Rama toorjuustu segu, lisa tilli, küüslauku, aroomisoola.
Leena soovitab salatiks kõiksugu toorsalateid. Seega tükelda kurki, tomatit, meloneid, õuna, võid lisada maasikaid ja viinamarju. Kõike, mis saada on. Maitsesta oliiviõli ja palsamiäädika seguga. Aga väga hästi sobib grill-liha juurde ka marineeritud kurk oma kodusest keldrist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 92 korda, sh täna 1)