Lipud masti! (5)

Lipud masti!

 

Vallamajade ees on lipuvardad, kuhu väliskülaliste auks tõmmatakse lehvima riigilipud – nii Eesti kui ka külaliste omad. See on elementaarne austusavaldus võõrustajailt, nii näidatakse lugupidamist tulijate vastu.

Täna on Kuressaare linnal suur au võtta vastu Tema Majesteeti Madalmaade kuningannat Beatrix´i. Kuhu aga tõmmatakse lehvima Hollandi lipp? Et see oleks kõigile näha ning et linnarahvas teaks – täna on meil tähtis külaline Hollandist.

Just selline küsimus tuli mulle pähe enne suursuguse külalise visiiti, sest ega siis ainult kuningate-kuningannade auks lippe masti tõmmata – Kuressaarel on ju ka palju sõpruslinnu ning nendegi esindajad käivad aeg-ajalt siin . Lisaks võiks/peaks ju meie oma trikoloori kõrval lehvima ka Euroopa Liidu lipp ning seda juba igapäevaselt.

Alles eile võis Oma Saarest lugeda ideed rajada Kuressaare kesklinna mälestusmüür küüditatutele, võib-olla sobiks Vabadussõja samba platsile üles seada ka lipumastid. Ma ei tea, kas see oleks linnakujunduslikult õige lahendus, kuid esmapilgul tundub see olevat ainus paik, kus plagud võiksid uhkelt näidata nii omariiklust kui ka külaliste saabumist. Kuressaare kesklinn on ju otsast otsani täis ehitatud.

Olen täiesti kindel ja selles suhtes ühel meelel hea linnavoliniku Bruno Paoga, kes ütles, et riiklikud sümbolid on need, mis tuleb au sisse tõsta. Teeme siis seda! Lipumastid ei tohiks olla ühele endast lugupidavale omavalitsusele liiga kallid isegi majanduslanguse ajal. See on ikka rohkem suhtumise küsimus, arvan mina.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)