Lapsel kaks hammast suus

Lapsel kaks hammast suus

 

Saaremaa õmbluskompanii alustas ametlikult tegevust kaks ja pool aastat tagasi, kuid tootmistegevuse algusest täitus ettevõttel eile täpselt kaks aastat.

Kuigi enamosalus firmas kuulub juhataja Katrina Killandile, on asja algatajaks Karmel Eikner, kes viis-kuus aastat tagasi hakkas erinevatelt õmblusfirmadelt tellima lasteriideid, mis allergiat ei tekitaks, ehk teisisõnu puhtast puuvillast tooteid, mida kauplustest raske saada oli.

“Kui midagi ka osta sai, polnud see tihtipeale nägus ja nõnda tekkiski idee ise õmblema hakata,” põhjendab Katrina ettevõtte saamislugu ja lisab, et ega firmadest tellitud kaupki kvaliteedi poolest päriselt rahuldanud.

Alustati Sandlas, kuid tänavu veebruaris koliti Tornimäele. Põhjus mõneti kurblooline: kogu Sandlas tegutsemise aja jooksul ei õnnestunud Pihtla vallast juurde saada ühtegi õmblejat. Pind oli välja vaadatud ka Orissaares ja kuulutuski lehte pandud, et Orissaarde õmblejaid otsitakse. Tahtjaid jagus, kuid ruume ei saadud ja seetõttu koliti hoopis Tornimäele, rahvamaja kõrval asuvasse endisse vallavalitsuse hoonesse.

Katrina on rahul, sest maja, mille teisel korrusel renditakse ca 150 m2 pinda, on uuem ja paremas korras. Kui vajadus tekib, on pinda võimalik ka juurde saada.

Kompaniis töötab 8 inimest, kõik kohapealsed.

Tooted “läbivad” praktilise kontrolli

Materjalina kasutatakse ainult Eestis toodetud kangast. Lõiked teeb suurte kogemustega õmblustehnoloog, kes on uued tooted Katrina sõnul aastate vältel oma lastelaste peal ära proovinud. Nii et kõik, mis lõpuks müüki jõuab, on praktikas ka eelnevalt järele kontrollitud. Uusi lahendusi, mis toodete väljanägemist kenamaks ja huvitavamaks muudavad, nuputatakse juurde pidevalt.

“Üks variant on see, et mängime piltidega ja üritame trüki osakaalu vähendada sellega, et sobitame kokku erinevaid kangaid. Teine võimalus on see, et põhilõiked jäävad samaks, aga kanga valime teise ning muudame pisidetaile. Ja ega palju vaja muuta olegi – kõik on tegelikult lihtne ja geniaalne,” võtab Katrina kokku ega unusta tänamast ka ettevõtluse arendamise sihtasutust, kelle stardiabi-toetusega soetati pärast pooleaastast töötamist kõik uued õmblusmasinad.

Enamik tooteid ongi lastele mõeldud. Lapsed on Katrina sõnul tänuväärne sihtgrupp, samas kui teismeliste jaoks on midagi uut välja mõelda suhteliselt keerulisem. Teine sihtgrupp on naised ja ka mehed, sest allergia ühe või teise materjali suhtes pole täiskasvanutegi hulgas tänapäeval mingi harukordne nähtus.
Pakun välja, et tegu on siis n-ö maheõmblustoodanguga. Katrina kiidab selle heaks.

Aastakäive 1,1 miljonit krooni

Eelmise aasta käive ulatus 1,1 miljoni kroonini.
Laiendamist praegu plaanis pole, sest olemasolev on igati optimaalne ja rahuldab nõudlust-pakkumist täielikult. Ainuke, millele mõeldud, on oma trükkimisvõimaluse loomine.

“Teeme ise kohapeal ter-motrükki, siiditrüki teenuse ostame praeguseni mandrilt. Siiditrüki puhul peaks kogus algama 50-st, muidu läheb toode liiga kalliks,” räägib Katrina, kel väljaõppinud fotograafi ja siiditrükiga tegelemise kogemused endal varnast võtta.

Kui palju erinevaid tooteartikleid on, selle kohta ütleb Kat-rina vaid – ei kujuta ette! Dressipüksid-pluusid, pidžaamad, särgid, T-särgid šortsid, polod-pusad, kleidid, seelikud; tootmisesse on jõudnud eraldi tootegrupp rasedatele. 2/3 kogu toodangust moodustavad “Powered by Karmel” kaubamärgi all toodetud rõivad.

Suure osa toodangust moodustavad veel eridisainiga firmasärgid, mida tehakse vastavalt tellimusele ja nõutud logo, kiri või sõnum lastakse peale trükkida. Saaremaa firmadele on selles osas ring n-ö peale tehtud.

Konkurentsi ei tunneta

Praegu on müügil veel palju odavat Poola kaupa, enamasti Prismades ja Selverites. “Kuna inimeste ostuvõimalused on nagu need on, siis ostetakse paratamatult 29 või 39 krooni maksev T-särk. Ehkki juba pärast esimest pesu tuleb see võib-olla minema visata, sest selline särk kipub kiiresti lagunema, ostab inimene ikkagi järgmise,” tõdeb Katrina.

Siiski on nõudlust kvaliteetse kauba järele juba märgata. Saaremaa õmbluskompanii tooteid müüakse Saaremaal neljas kohas, samuti mandril, kus kõige suuremad müüjad on Tallinna ja Tartu Kaubamaja. Samas tunnistab Katrina, et Eesti turul mõnda poodi n-ö sisse saada on üsna raske.

“Kuid näiteks Saaremaal otsis meid Sandri pood, kes on meie kaupa väga hästi müünud, ise üles. Samuti võttis meiega ise ühendust uus kauplus Mudila. Eks on tunda ka klientide survet, kes kauplustes ütlevad, et kenad asjad, võtke müüki,” tunneb Katrina teadlike ostjate üle heameelt.

Saaremaa õmbluskompanii tooteid saab sellest kevadest tellida ka firma veebipoest.

Mis hinda puutub, siis vanem toodang hinnatakse alla ja särgikese võib kätte saada ka 30 krooniga. Enamiku asjade hind jääb 100 ja 200 krooni vahele. Kallimad on dressid – 300 krooni ja enam. Kõik oleneb muidugi sellest, kui suur on kaupluse juurdehindlus. Tallinna Kaubamajas on saarlaste lastetooted võrreldes teistega päris soodne kaup.

“Kuna meil on briljantsed töötajad, siis neile miinimumi maksta oleks väga karm. Ise tahaks oma inimestele kindlasti koguni rohkem maksta, aga toote hinda ju lõpmatult tõsta ei saa,” põhjendab Katrina. Heaks märgiks peab ta seda, et kõik töötajad, kellega alustati, on palgal ka praegu, peale ühe, kelle äramineku põhjus oli muus.

Konkurentsi õmbluskompanii ei tunneta, sest Saaremaal teist sellist firmat kõrvale panna pole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)