Juhtkiri: Kroonitud pead Saaremaal (1)

Juhtkiri: Kroonitud pead Saaremaal

 

Ei ole just sage juhus, et meie saart külastab monarh. Täna oleme maailma tähelepanu keskpunktis, sest võtame vastu Hollandi kuninganna Beatrix´i.

Üks legend räägib viikingite aegse Taani kuninga Ingmari hukkumisest Saaremaal, aga kinnitust selle kohta pole leitud.

Kroonitud pead on meie vastu huvi tundnud läbi sajandite. Ajaloost on teada, et 13. sajandi algul, nimelt aastal 1206 viibis siin sõjakäigul Taani kuningas Waldemar II, aastal 1597 austas meid oma külaskäiguga Christian IV.

Veel on teada Vene keisri Aleksander I külaskäik aastal 1804. Väidetakse, et keset balli olevat kuller toonud talle teate ja sellega tutvumise järel lahkunud tsaar ballilt koos nõuandjatega. Arvatakse, et tsaari tuju rikkus teade Prantsuse senati otsusest kuulutada Napoleon pärandatava võimuga keisriks.

2001. aastal külastas meid Taani kuninganna Margrethe II, lootus näha Jaapani keisrit paraku ei täitunud. Saarlastena loodame, et nii kõrgetasemelised visiidid jätkuvad. Sellised sündmused aitavad ju kaasa Saaremaa tutvustamisele maailmas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)