Tänavuse kauni kodu kuldse majamärgi pälvis Vilma Laes (2)

Tänavuse kauni kodu kuldse majamärgi pälvis Vilma Laes

 

Eile tegid Kuressaare linnas ringsõidu linnapea Urve Tiidus, kodukaunistamise komitee esimees Kaljo Ellik, Eesti kodukaunistamise ühenduse Saaremaa koordinaator Leo Filippov ning Andrus Oder Ösel Kinnisvarast, et anda pidulikult üle tänavused kauni kodu konkursi majamärgid. Esimene peatus tehti Ravila tn 7 hoovis, kus perenaisele Vilma Laesile anti üle kuldne majamärk, mida varem on välja antud vaid 10.

Kaljo Ellik tõdes, et Kuressaare on Eestis ainus linn, kus heakorrakonkursse korraldatakse president Konstantin Pätsi 1938. aastal välja antud kodukaunistamise komitee statuudi järgi. “Kui meil on nii ilusad aiad, muutub ka kogu Kuressaare linn kaunimaks,” oli Ellik kindel, lisades, et kindlasti antakse Saaremaa pealinnale kunagi Euroopa kauneima linna tiitel.

“Meil on vaja veel tänavad ja kommunikatsioonid ning trassid korda saada, koduaedadega oleme juba kaugele jõudnud,” tõdes linnaaednik.
Mis siis eristab Vilma Laesi koduaeda teistest sadadest ilusatest aedadest? Leo Filippovi sõnul on selle koduaia edu pant olnud stabiilsus ja järjepidevus. Sestap siis pälviski Ravila 7 elav pere kuldmärgi, mida antakse välja 25 aasta tubli töö eest (eelnevalt peab kuldmärgi saajal juba olemas olema nn tavaline ja hõbemärk – toim).

Vilma Laes, kes vaatamata oma 74 eluaastale toimetab koduaias vapralt iga päev, suuri plaane enam ei tee. Kiitis väimeest, et see jõudis läinud nädalavahetusel kivitee valmis: “Et ämmal oleks kergem sõnnikut vedada.” Vilma nentis, et on aiatööd teinud eluaeg ning pole iial arvanud, et tema tegemised koduaias peaksid tunnustust leidma. “Seekordne majamärk oli tõeline üllatus,” ütles ta, märkides, et tema jaoks on kogu koduaed armas ning lemmikpaika tal seal ei ole. “Sama lugu on lilledega, eks siin on kõike, mis kasvab,” tõdes ta.

Linnapea Urve Tiidus, kes oli Ravila 7 õuel esimest korda, kiitis tehtut: “Ma olen mööda sõitnud küll ja väga palju aedu tänavalt vaadanud nagu möödakäija, aga see aed on väga kaunis, väga hästi planeeritud. Mulle meeldib, et siin on koht, mida möödakäija näeb, aga on ka selline privaatne tuulevarjus omaetteolemise paik. Siin on tegemist väga tööka inimesega, sest ega laisk inimene oma aeda korda saa.” Viiendat aastat Kuressaare kaunite kodude valimist toetanud Andrus Oder Ösel Kinnisvarast tõdes, et kaunid koduaiad on kohe sellised asjad, mis enam käest lahti ei lase, kui juba oled kord sõrme andnud. “Eks mul endal ikka ka on see pisik sees, mida maakodus saab rakendada, mu isa on juba aastakümneid iluaeda teinud,” rääkis Oder, kelle arvates saab parima pildi ilusatest Kuressaare koduaedadest, kui linnas jalgrattaga ringi sõita.

“Eks meiegi alguses käisime teiste aedu vaatamas, mulle hirmsasti meeldis neid vaadata,” mainis ka Vilma, lisades, et nüüd, kui tervis viletsam, pole enam ammu rattaga sõita saanud. Nüüd käiakse Vilma aeda vaatamas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 179 korda, sh täna 1)