Andres Lipstok: Eesti raha devalveerimist ei tule (1)

Andres Lipstok: Eesti raha devalveerimist ei tule

 

Eile Kuressaare linnuses avatud näituse “Oma riik, oma raha: Eesti raha ajalugu” avatseremoonial kinnitas Eesti Panga president, et krooni devalveerimist pole vaja karta ja et riigi keskpank hoiab krooni kurssi kindlalt.

“Möödunud kuusteist aastat on Eesti kroon meid hästi teeninud, kuigi aeg-ajalt on meie raha vastu ka rünnakuid ette võetud ja viimane neist oli täna siin meie näituse avamisel,” rääkis Andres Lipstok, reageerides nii Saaremaa Muuseumi direktori Endel Püüa üle antud ümbrikule, kus sees Eesti devalveeritud raha sümboliseerivad humoorikad rahatähed.

“Tahan teile öelda – ärge pabistage, krooni ei devalveerita, see on kindel ja Eesti Pank seisab kindlalt krooni stabiilsuse eest,” kinnitas Lipstok näituse avamisel viibinud külalistele.

Oma Saare küsimusele Läti rahvusvaluuta võimalikust devalveerimisest lähitulevikus, vastas meie keskpanga president lakooniliselt: “Meie oleme Eesti riik ja meil siin on käibel Eesti kroon.”

Rääkides meie rahvusvaluuta lähiminevikust, märkis Andres Lipstok, et seni kasutusel olnud Eesti krooni fikseeritud kursi süsteem on end igati õigustanud ja vähemalt lähitulevikus pole mõtet seda süsteemi ümber korraldada.

“Tuleb silmas pidada, et raha juures on kõige tähtsam usaldus,” märkis ta. “Kui me hakkaksime siin mingi ülla eesmärgi nimel väga järske vangerdusi tegema (siinkohal pidas Lipstok silmas kiiret ühinemist euroga ja fikseeritud kursist loobumist – toim), siis tekitaks see vaid segadust ja umbusku, mis võib meie kavandatud eesmärgi saavutamise edasi veelgi kaugemasse tulevikku lükata.”

Mis puudutab Eesti liitumist euroga, siis siin ei soovinud Lipstok mingit kindlat tähtpäeva välja öelda. “Me liitume euroga siis, kui meie palga- ja hinnatase on enam-vähem sama mis Euroopas,” kinnitas ta Oma Saarele. “Kuid millal see saab olema, siin ma ei sooviks bluffida.”

Lipstoki sõnul takistab praegu Eesti liitumist euroga vaid üks meie poolt veel täitmata Maastrichti kriteerium ja selleks on inflatsiooni kriteerium. “Meie prognooside kohaselt peaks inflatsioon käesoleva aasta lõpuks olema veidi alla 10% ja järgnevatel aastatel peaks see hakkama langema.”

Kommenteerides küsimust, mis saab Eesti Pangast pärast seda, kui oleme euroga liitunud, andis Lipstok mõista, et rääkida Eesti keskpanga peatsest kadumisest oleks võhiklik.Eesti Panga korraldatud näitus meie rahvusvaluuta ajaloost ja ka tulevikust on avatud Kuressaare linnuse kaitsetorni viiendal korrusel kuni 27. maini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)