Salme pensionärid tegid jüripäeva reisi seekord Valjala maile

Salme pensionärid tegid jüripäeva reisi seekord Valjala maile

 

23. aprillil sõitsid Salme valla pensionärid oma igakevadisele jüripäeva reisile ning kui eelmistel aastatel vaadati ringi kodukandile lähemal, siis seekord suunduti Valjala maile.

Esimene peatus tehti Jööri külamuuseumis, kus lahke peremees Sulev rääkis kogutud eksponaatidest ja lasi mõistatada, kuidas üht või teist omaaegset põllutööriista Sõrve kandis kutsuti. Uudistati vast valminud sepipada, prooviti ära Jööri külaseltsi kiik ja iga soovija sai käega katsuda kuulsate Lööne soo talgute aegset kraaviatra.

Järgmisena ootas meid Valjala keskus. Kaheksasaja-aastase Valjala kiriku uksed olid kutsuvalt lahti, kaunis orelimuusika ja värvilistest aknavitraažidest sillerdav kevadine päikesevalgus aitas hetkeks aja maha võtta ja mõtetel kaugele rännata…

Valjala kultuurimaja uuest kuuest olime teadlikud, aga oma silm on kuningas ja nii mõnigi memm ei tundnud kunagist noorepõlve peopaika enam äragi. Kena kontsert vahvatelt Valjala põhikooli tantsu- ja laululastelt tõi reisiseltskonnale tõepoolest kevade hinge – nii nagu koolidirektor Aive Mõistlik meile sooviski.

Tänanud põhikooli kokkasid maitsva lõuna eest, reisisime edasi. Sakla külaselts on oma tegemiste poolest üle maakonna tuntud ja teatud. Nägi siis Salme rahvaski ära seltsimaja ja Viktor Kingissepa nimelise kolhoosi ning raadiomuuseumi. Kogu omanik Lembit kõneles, kust ja millal ta väljapandud raadiod ja televiisorid on leidnud. Kalleim pill tema kollektsioonis pidi olema 15 000 krooni väärt.

Enamik rahvast polnud kuulnudki, et Saaremaal selline kogu ja selline muuseum olemas on. Tänasime Sakla perenaisi Agnessat ja Maidet ning lubasime suvel uuesti tulla – siis, kui kellade kollektsioon ka välja on pandud.

Tagasi Salmele jõudis meie kuuekümneliikmeline ekskursioonigrupp pärastlõunal. Vastuvõtu eest tagantjärele tänud veel Valjalga Anne Auväärtile ja Viktor Martelile kultuurimajast, Aive Mõistlikule koolimajast.
Ilusa reisi eest aitäh Salme vallavalitsusele ja meie sotsiaaltöötajale Katrin Kilterile.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)